Vad får valpar inte äta?

Saker din valp inte kan äta

  • Mjölkprodukter
  • Chooklad
  • Glykol
  • Råttgift
  • Lök
  • Vindruvor och russin
  • Bulldeg
  • Växter

Valpar är nyfikna, entusiastiska små djur som kommer att utforska sin värld med munnen full av tänder. De tuggar på allt som syns! Tyvärr innebär detta också att de ibland biter på saker för hårt eller utsätter sig själva för risker genom att stoppa saker i munnen när du inte vill att de ska göra det.

Vad får valpar inte äta

1.Mjölkprodukter

Vissa hundar kan bli sjuka av att äta mejeriprodukter.Det enzym som behövs för att bryta ner mjölksocker saknas hos de flesta raser, vilket innebär att de saknar tillräckliga enzymer för att smälta dessa sockerarter, vilket kan leda till att de mår dåligt efter att ha ätit för mycket mjölkprodukter.

2.Choklad

Choklad som har konsumerats i stora mängder kan leda till döden genom att orsaka diarré eller kräkningar som kan följas av rastlöshet och kramper innan det slutligen leder till hjärtstillestånd vi större mängder

3.Glykol

Den farligaste typen av förgiftning är glykol. Symptomen är illamående, trötthet och kräkningar som kan ses redan efter 30 minuter. Det orsakar akut njursvikt hos vissa hundar, vilket kan leda till döden om det inte behandlas tillräckligt snabbt med vätska eller dialys!

4.Råttgift

Symptomen på en liten dos råttgift är bland annat slöhet och bleka slemhinnor. Dessa kan leda till tung andning eller blod i avföringen!

5.Lök

Lök och vitlök samt andra medlemmar som potatisskal eller rädisor kan orsaka hälsoproblem. Dessa gifter skadar de röda blodkropparna vilket leder till symtom som bleka slemhinnor, blod i urin/matvägran .

6.Vindruvor och russin

Hundens njurar kan skadas om den äter. Om du märker något av dessa symtom hos ditt husdjur, till exempel kräkningar eller slöhet, är det viktigt att du omedelbart söker veterinärvård!

7.Bulldeg

En av farorna med att konsumera jäst deg är att det kan leda till alkoholförgiftning. Vid jäsning bildas etanol, som när det konsumeras i stora mängder kan orsaka problem som magbesvär.

8.växter

Det finns många växter som kan vara giftiga för hundar, till exempel vissa krukväxter. Detta beror på att de kan innehålla giftiga kemikalier som kan locka valpar att ta en tugga! Dessa gifter kan potentiellt skada valpen eller till och med döda dem.