Hur vet jag om min valp får tillräckligt med mat?

Det finns några saker du kan titta efter för att avgöra om din valp får tillräckligt med mat. Observera först valpens energinivåer. En valp som äter tillräckligt ska ha gott om energi för lek och utforskande. Om din valp verkar trög eller trött kan det vara så att den inte får tillräckligt med mat.

En annan sak att titta efter är din valps avföring. En sund avföring ska vara fast och fuktig, inte hård eller torr. Om valpens avföring är lös eller vattnig kan det vara ett tecken på att valpen inte får tillräckligt med mat.

Slutligen kan du kontrollera din valps vikt. En frisk valp bör gå upp i vikt stadigt med tiden. Om du om du är orolig för att din valp inte får tillräckligt med mat, prata med din veterinär. De kan hjälpa dig att avgöra om din valp får tillräckligt med mat och ge rekommendationer om hur mycket mat du ska ge din valp.

Vad gör jag om valpen tappar vikt?

Om valpen tappar vikt är det viktigt att söka veterinärvård. Viktförlust kan vara ett tecken på sjukdom, och en veterinär kan fastställa orsaken och vid behov ge behandling. Om viktförlusten beror på ett underliggande hälsotillstånd kan valpen behöva medicinering eller specialkost. Valpar som inte går upp i vikt i samma takt som deras kullsyskon kan också ha en hämmad tillväxt och utveckling, så det är viktigt att övervaka deras vikt noga. Om du är orolig för din valps vikt bör du kontakta din veterinär.

Om hundvalpen inte äter?

Om din valp inte äter finns det några saker du kan göra för att få den att äta. Kontrollera först med din veterinär att det inte finns några medicinska orsaker till att din valp inte äter. Om allt är okej medicinskt kan du prova några olika tillvägagångssätt för att få din valp att äta Du kan prova att byta ut den mat du erbjuder till bättre valpfoder. Valpar kan vara kräsna och ibland tar det några försök att hitta ett foder som de gillar. Du kan också prova att värma upp maten lite, eftersom många valpar föredrar sin mat varm. Ett annat knep är att blanda lite våtfoder i torrfodret för att göra det mer tilltalande. Om du fortfarande har problem med att få din valp att äta kan du kontakta en professionell hundtränare eller beteendevetare för att få hjälp.