valpfoder hur länge? Hur länge ska valpen äta valpfoder?

Vid vilken ålder ska valpen övergå till vuxenmat? Detta är en vanlig fråga bland nya valpägare. Svaret är dock inte alltid enkelt. Det finns flera faktorer som måste beaktas när man fattar detta beslut, bland annat valpens storlek, vikt och aktivitetsnivå.

Den allmänna tumregeln är att valpar bör äta valpmat tills de är ungefär ett år gamla. Därefter kan de gradvis börja övergå till vuxenmat. Det är dock viktigt att rådgöra med en veterinär innan man gör några ändringar i kosten. De kan ge vägledning om hur man på ett korrekt sätt övergår från valp till vuxenmat och se till att alla deras näringsbehov tillgodoses.

Hur länge ska valpen äta valpfoder?

Hur byter man till vuxenfoder från valpfoder?

När din valp växer måste du börja tänka på att byta valpfodret till vuxenmat. Här är en snabbguide om hur du gör övergången:

1. Börja med att blanda en liten mängd vuxenmat med valpmaten. Öka långsamt mängden vuxenmat med tiden, tills de äter mestadels vuxenmat.

2. Se till att hålla ett öga på din valps vikt. Om den börjar gå upp eller ner för mycket i vikt ska du justera fodermängden i enlighet med detta.

3. Valpar behöver vanligtvis äta oftare än vuxna, så bli inte förvånad om de verkar hungrigare efter att ha bytt till vuxenmat. Mata dem i enlighet med deras aptiten, och inte nödvändigtvis den mängd mat som rekommenderas på förpackningen.

4. Om din valp har svårt att anpassa sig till det nya fodret bör du tala med din veterinär. De kan ha några tips eller rekommendationer om hur övergången kan underlättas.

5. Har din valp känslig mage har vi information här om vad du behöver göra.

Med lite tålamod och planering blir övergången till vuxenmat en barnlek!

Och se till att din valp får tillräckligt med mat.

Byt ut fodret till din valp långsamt

När du är redo att byta foder till din valp är det viktigt att du inte byter till det nya fodret på en gång. Börja med att ge lite av det nya fodret blandat med det gamla fodret och öka sedan gradvis mängden nytt foder tills din valp bara äter det nya fodret. Denna gradvisa övergång kommer att hjälpa din valps matsmältning anpassa sig till den nya maten och undvika att de blir upprörda i magen.