Billigaste kattförsäkringen

Billigaste kattförsäkringen för just din katt finns här

Billigaste kattförsäkringen

Bästa och billigaste kattförsäkringen

Enligt en undersökning gjord av Konsumentverket har över 93% av befolkningen i Sverige valt att försäkra sina husdjur. Det finns idag olika typer av djurförsäkringar som täcker både hundförsäkring, kattförsäkring och smådjursförsäkringar.

Det är en trygghet att veta att det finns hjälp att få om en skada eller sjukdom skulle uppstå akut och oförutsägbart. Basen i en kattförsäkring är veterinärvårdsförsäkringen som ersätter dig vid besök hos veterinären.

Ibland ersätter den även medicin som veterinären ordinerat. Det gäller oavsett om din katt är en bondkatt, blandras eller raskatt.

Vad krävs för att försäkra en katt?

Det finns en hel del försäkringsbolag att välja på och deras villkor och regler kan skilja sig åt. Det allmänna rådet är att du försäkrar sin katt så tidigt som möjligt för att undvika att din valda försäkring inte täcker eventuella skador och dolda sjukdomar.

De flesta försäkringsbolag godkänner kattungar från 4–6 veckor och har oftast inte någon övre åldersgräns. Det finns försäkringsbolag har en karenstid på 20 dagar vid teckning av en försäkring. Under dessa dagar gäller inte försäkringen.

Yngre djur är oftast friskare än äldre men det finns dock försäkringsbolag som erbjuder självriskrabatter. Detta innebär att om din katt inte varit sjuk under året som gått tjänar du in en summa som sedan dras av från din självrisk om katten skulle bli sjuk.

hitta kattförsäkringar

Vad ingår i en kattförsäkring?

Vad som ingår i en kattförsäkring skiljer sig beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Alla försäkringsbolag har dock en basförsäkring som även kallas veterinärvårdsförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkringen ger dig ersättning vid undersökningar, utredningar och behandlingar av din sjuka eller skadade katt. Utöver denna försäkring har de olika bolagen en del olika tilläggsförsäkringar du kan teckna för att skräddarsy sin kattförsäkring.

Du väljer själv maxbeloppet för ersättning hos de olika försäkringsbolagen. Maxbeloppet kan ligga på allt mellan 20,000–140,000 kr per år. Skulle det vara så att du byter försäkring när katten blivit några år gammal är det bra att veta att det finns undantag för vad den nya försäkringen täcker.

kattförsäkring med djuria.

Vanliga kostnader för veterinärbesök som inte ersätts av försäkringen:

Det finns veterinärbesök som inte ersätts, bl.a. förebyggande behandlingar som vaccination, kastreringar eller till exempel fästingmedel. Nedan har vi listat priserna på några vanliga förebyggande ingrepp och behandlingar.

 • Vaccination katt: ca 500 kronor
 • Kastrera honkatt: ca 1500 kronor
 • Kastrera hankatt: ca 800 kronor
 • Fästingmedel: cirka 230–300 kronor

Tillägg till din kattförsäkring

Utöver veterinärvårdsförsäkringen finns en hel del tilläggsförsäkringar du kan välja att lägga till för en mindre summa för att anpassa kattförsäkringen efter just din katt. Det kan vara ett tillägg för till exempel medicinkostnader, en livförsäkring eller kanske en avelsförsäkring.

kattförsäkringar

Vad kostar en kattförsäkring?

En kattförsäkring kan kosta allt från 70 kronor till över hundralappen. Priset beror främst på faktorer som vilken ras det är på katten, om den är ID-märkt, kastrerad, inne- eller utekatt eller till exempel om den används för avel. Även ditt val av självrisk och ersättningsbelopp påverkar slutsumman.

Det enklaste sättet att hitta den Billigaste kattförsäkringen för din katt är att jämföra de olika bolagen genom att ange din katts information på respektive försäkringsbolags hemsida.

Att tänka på när man jämför försäkringar

Det finns en hel del som skiljer försäkringsbolagen åt trots att de i grund och botten tjänar samma syfte. Det kan därför vara bra att fokusera på några punkter du anser är viktigast för din katt och sedan lägga till det som fattas om det är valbart.

Nedan följer några vanliga områden där det kan skilja sig åt mellan försäkringsbolag.

Ålder vid teckning av försäkringkattunge försäkring

Alla bolag kräver att katten ska vara minst 6 veckor innan försäkringen får tecknas. Vid nyteckning kan det dock skilja sig åt mellan bolagen.

Karenstid

Karenstiden är de dagar som du måste haft försäkringen innan du kan ta ut ersättning

Priset

Priset är en stor anledning till varför man jämför olika saker men även de billigare försäkringarna har ett grundläggande skydd. 

Maxbelopp för ersättning

Maxbeloppet är det belopp som försäkringen kan betala ut på ett år. Ibland kan du välja vilket maxbelopp du vill ha och en del sänker beloppet efter att katten nått en viss ålder.

Självrisk och själriskperiod

Självrisken består ofta av en fast och en rörlig del. Självrisken går att välja på olika nivåer och om du väljer en hög självrisk blir månadskostnaden lägre. Självriskperioden är den tid som enbart en fast självrisk behöver betalas.

Undantag

Med undantag menar man att det finns saker och tillstånd som försäkringen inte ersätter. Det kan vara till exempel sjukdomar som FORL eller rasspecifika sjukdomar. Har du en raskatt bör du se om det finns undantag för just den rasen.

Tilläggsförsäkringar

Många försäkringsbolag har flera tilläggsförsäkringar du kan lägga till medan andra inte har några alls. Det är en bra idé att läsa på om de olika tilläggen för att se om något passar in på dig och din katts behov. Det finns bl.a. reseförsäkringar, avelförsäkring och rehabförsäkring du kan lägga till.

Livförsäkring

Livförsäkringen ger dig ersättning om din katt går bort. Ersättningen betalas ut baserat på marknadsvärdet på katten och det kan skilja sig åt beroende på hur länge försäkringen gäller.

Det innebär att det kan finnas olika villkor för hur gammal katten får vara för att ersättningen ska betalas ut. Beloppet kan vara detsamma under hela kattens liv, men kan också sänkas ju äldre katten blir.

Vad kostar veterinärbesök utan försäkring?

Katter har med åren blivit familjemedlemmar och inte bara något som håller mössen borta med. Trots det är det många som faktiskt inte försäkrar sin katt. Du kan aldrig veta när du måste besöka en veterinär och utan en försäkring kan det bli dyrt.

De tre vanligaste skadorna hos katter är bitskador, urinvägsproblem och TR (FORL) som är en tandsjukdom.

Skulle en katt t.ex. råka ut för urinsten och det krävs en operation kan det sluta på 25 000 kronor utan försäkring. Medelkostnaden för ett veterinärbesök för en katt ligger på cirka 4 000 kronor. Därför är det i de flesta fall värt att betala några hundralappar per år för att slippa oväntade kostnader vid ett plötsligt veterinärbesök.

Djurförsäkringar katt – Vilken kattförsäkring är bäst?

Att bestämma vilken kattförsäkring och vilket försäkringsbolag som är bäst är ett individuellt beslut. Alla katter och kattägare har olika förutsättningar och behov.

För att göra det lättare för dig att hitta rätt försäkringsbolag så listar vi några av kundernas favoriter bland kattförsäkringar.

1. Dina Försäkringar

Dina försäkringar består av sex kundägda försäkringsbolag som slagits samman och erbjuder Sveriges befolkning försäkringar inom områden som djur, lantbruk och hushåll. Genom att teckna försäkring hos Dina Försäkringar stöttar du lokala föreningar som gör samhället lite bättre och hållbarhet är en röd tråd genom företaget.

Deras veterinärvårdsförsäkring inkluderar ersättning för skador, sjukdom, kejsarsnitt, behandling och även rehabilitering vid skada eller sjukdom. Du kan även välja till en livförsäkring som tillägg. Som kattägare har du möjligheten att skräddarsy din veterinärvårdsförsäkring och välja belopp för självrisk och maxersättning.

2. Folksam

Folksams stora försäkring ger dig som kund ersättning på upp till 60 000 kronor. Det inkluderar ersättning för bettfel, borttagning av mjölktänder samt rehabilitering och mediciner. Du får mycket försäkring för pengarna och Folksam arbetar även för ett mer hållbart miljöarbete.

Med Folksam kan du även få minst 30 % rabatt när du tecknar en ny försäkring på en kattunge som inte fyllt ett år ännu.

3. Lassie

Lassies Mellan kattförsäkring ser till att du som kattägare kan känna dig trygg i att katten är försäkrad. Även ovanligare saker är täckta så som medicin, kejsarsnitt och rehabilitering.

Lassie har även utvecklat en app som du kan använda för att arbeta proaktivt med din katts hälsa och på så sätt sänka månadskostnaden. Som kund får du även fria veterinärbesök i mobilen.

Vilken kattförsäkring är billigast?

Att hitta den Billigaste kattförsäkringen innebär att du som kattägare vet vad du vill inkludera i försäkringen. Vill du ha en försäkring som täcker det mesta kommer det att kosta mer än om du endast är ute efter ett grundläggande skydd. Vad som blir den billigaste kattförsäkringen för just dig och din katt kan därför variera.

Kalle, vår exempelkatt, är en blandraskatt som inte är kastrerad. Han är en innekatt på 6 veckor (eller 4 veckor beroende på försäkringsbolag) vid teckning av försäkringen. Självrisken är den lägsta möjliga och ersättningsbeloppet är 30 000 kronor eller närmsta möjliga. Nedan ser du lite priser för vad det skulle kosta att försäkra Kalle.

1. Svedea – 97 kronor / månad

Svedea imponerar med både pris och förmåner. Det här ingår när du tecknar kattförsäkring med Svedea:

 • Veterinärvårdsbelopp på 30 000 kronor per försäkringsår
 • Fri flytträtt – även om katten varit sjuk eller skadad
 • Ersätter medicin upp till hela veterinärvårdsbeloppet
 • Ersättning för behandling av TR (FORL), en tandsjukdom där kattens tänder bryts ner
 • Samma veterinärvårdsbelopp hela kattens liv

Hos Svedea kan du välja till en Livförsäkring som ger dig ersättning om katten skulle avlida på grund av en olycka eller sjukdom. Det finns även en Rehabförsäkring som rekommenderas om du har en aktiv katt. Denna försäkring ersätter bl.a. stretching, simning och massage.

Fördelar med Svedeas kattförsäkring

 • Billigaste kattförsäkringen i jämförelsen
 • Ersätter behandling av TR (FORL)
 • Marknadens bästa ersättning för medicin

2. Folksam Bas – 104 kronor / månad

Hos Folksam får du en trygg basförsäkring för en rimlig summa pengar. I deras basförsäkring för katter ingår:

 • Veterinärvård upp till 30 000 kr per försäkringsår
 • Valbar självrisk för veterinärvård
 • Akupunktur
 • Ersättning vid dolda fel (förutsatt att du försäkrat katten innan 16 v)
 • 3 kostnadsfria veterinärbesök hos FirstVet eller kostnadsfria samtal till Djurens vårdguide 2288

Folksam har endast en tilläggsförsäkring som är valbar till baspaketet och det är Livförsäkringen. Livförsäkringen ger dig som ägare ersättning ifall din katt skulle gå bort till följd av en olycka, skada eller sjukdom.

I vissa fall kan du även få ersättning ifall katten skulle förlora en fortplantningsegenskap. Ersättningen du får motsvaras av försäkringsbeloppet.

Fördelar med Folksams kattförsäkring

 • Valbar självrisk
 • Minst 30 % i nyteckningsrabatt första året om katten inte har fyllt 1 år vid teckning av försäkringen

3.  Lassie Mini – 113 kronor / månad

Hos Lassie får din katt ett grundläggande skydd för endast 113 kronor i månaden och då ingår:

 • Veterinär vård upp till 30 000 kronor/försäkringsår
 • Dolda fel om din kattunge undersökts av veterinär och har försäkrats innan 120 dagars ålder
 • Tand- och/eller bettbesvär som är orsakade av olycksfall
 • TR (FORL) – en vanlig tandsjukdom som är en nedbrytningsprocess av din katts tänder
 • Avlivning

Det finns tre tilläggsförsäkringar du kan välja att lägga till. Den första är Livförsäkring och innebär att du kan få ersättning om din katt skulle gå bort. Den andra är en försäkring som kallas Liv med användbarhet och är för dig som ställer ut din katt. Det finns också en uppfödarförsäkring för dig som har katter för avel.

Fördelar med Lassies kattförsäkring

 • Lassies app gör det möjligt för dig att sänka din månadskostnad
 • Obegränsade veterinärbesök hos FirstVet (app, videosamtal)
 • Sveriges högsta veterinärvårdsskydd om du i framtiden vill byta försäkringsplan
Vanliga frågor och svar gällande kattförsäkring
Jag har adopterat en katt, kan jag ta över försäkringen som redan finns?

Ja, och det är ofta att föredra framför att teckna en ny försäkring.

Skulle du teckna en ny försäkring för din adopterade katt behöver du vänta ut karenstiden innan din försäkring börjar gälla. Har du otur så sker något under den tiden som katten anpassar sig i sitt nya hem och då blir du utan ersättning.

Hur tar jag över en befintlig kattförsäkring?

De flesta försäkringsbolag tillåter sina medlemmar att överföra försäkringar om ett husdjur adopteras av en annan ägare. Processen är inte så komplicerad som man förväntar sig. Vad som gäller varierar dock från försäkringsbolag till försäkringsbolag.

Är du osäker kan du alltid kontakta kundtjänsten hos det försäkringsbolag som den förra ägaren hade försäkringen hos.

Enligt försäkringsbolaget Agria rekommenderas det att överlåta sin kattförsäkring till den nya ägaren med hjälp av försäkringsnumret. Då slipper du som kattägare ett glapp i försäkringen och det behövs inte göras någon nyprövning. Det sparar både tid och pengar och ser till att din katt har skydd.

Kan jag byta kattförsäkring?

Ja, du kan byta kattförsäkring men undvik då glapp då den gamla försäkringen slutar gälla och innan den nya börjar gälla. Ett glapp mellan försäkringarna kan lämna din katt oskyddad om något skulle hända.

Har du en äldre katt eller en katt som haft tidigare sjukdom eller skador är det möjligt att dessa inte inkluderas av den nya försäkringen. I de flesta fall ersätter försäkringsbolagen inte dig för skador eller sjukdomar som uppstått innan du tecknade en försäkring och inte heller behandlingar och vård som krävs i framtiden för detta.

Det även finnas undantag för vanligare sjukdomar så som beteenderubbningar, tandproblem eller lynnesfel (även det en typ av beteendeförändring). Så tänk på detta innan du byter försäkring.

katt på staket
kattunge liten
kattunge sover
Billigaste kattförsäkringen
kattförsäkring med djuria.