Bästa torrfoder för din hund!

Det finns många olika typer av torrfoder för hundar på marknaden, så det kan vara svårt att avgöra vilket som är bäst för din hund. För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut har vi sammanställt en lista över de bästa märkena för torrfoder för hundar, baserat på vår egen forskning och erfarenhet av vi tycker är bästa torrfoder hund

bästa Torrfodret

 

  1. Purina Pro Plan Medium Adult

  2. Orijen Original Torrfoder För Hundar

  3. Royal Canin Medium Adult

  4. Magnussons Vuxen

  5. Canine High Prairie

  6. Carrier Regular

  7. Eukanuba Adult Large Breed Chicken

  8. Orginal Torrfoder för hund

  9. Hill’s Science Plan Perfect Weight Large Breed

  10. Maintenance 27/17 Torrfoder för Hund

 

Köpguide för torrfoder hund, bäst i test lista för torrfoder

Om du letar efter ett högkvalitativt och näringsrikt foder till din vuxna hund, behöver du inte leta längre än till Magnussons. Deras formel för vuxna innehåller alla de näringsämnen som din hund behöver för att hålla sig frisk och aktiv. Tillverkad med äkta kött,

Torrfoder för hundar finns i många olika formler, så det är viktigt att välja ett foder som är anpassat till din hunds individuella behov. Här är några faktorer att tänka på när du handlar torrfoder för hundar:

Ingredienser: Den första ingrediensen som anges på en påse torrfoder för hundar ska vara en köttkälla, till exempel kyckling, lamm, lammkött, ägg, ägg, mjölk och mjölkprodukter, eller fisk. Undvik livsmedel som innehåller majs, vete eller soja som första ingrediens.

Proteininnehåll: Torrt hundfoder bör ha ett proteininnehåll på minst 18 %.

Fettinnehåll: Torrt hundfoder bör ha ett fettinnehåll på minst 5 %.

Fiberinnehåll: torrt hundfoder bör ha ett fiberinnehåll på högst 4%.

Fukthalt: Torrt hundfoder bör ha en fukthalt på högst 10 %.Källa:jordbruksverket

Bästa torrfodret för hundar 2023

Om du letar efter det bästa torrfodret för din hund år 2023 har du kommit till rätt ställe. Här på DJURIA.SE har vi sammanställt en lista över de 10 bästa torrfodren för hundar, baserat på vår expertkunskap och forskning.

Här är de bästa torrfodren för hundar  år 2023:

1. Purina Pro Plan Medium Adult

Purina Pro Plan Medium Adult

Purina Pro Plan Medium Adult är ett utmärkt foder för din vuxna hund och bäst i test. Det är fullt av alla näringsämnen som de behöver för att hålla sig friska och aktiva. Det här fodret innehåller också tillsatta vitaminer och mineraler för att hjälpa dem att hålla sig snygga. Du kommer att älska hur din hund ser ut och mår på detta foder. Detta foder hamnade på förstaplatsen  i vår lista över det bästa fodret för vuxna hundar.

När din hund börjar åldras kommer deras energinivåer naturligt att minska. Därför är det viktigt att välja ett foder som hjälper dem att hålla sig aktiva och friska. Purina Pro Plan Medium Adult är perfekt för detta.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein27 g
Fettinnehåll12,5 g
Råaska7,5 g
Växttråd2 g
Vit. A   2600 IU
Vit. D384 IU
Vit. E 55 IU
Vit. C14 mg
Järnsulfat monohydrat24 mg
Kalciumjodat vattenfri0,31 mg
Kopparsulfat pentahydrat4,9 mg
Mangansulfat monohydrat11 mg
Zinksulfat monohydrat41 mg
Natriumselenit0,028 mg
Bentonit (lera)600 mg
Tokoferol extrakt från vegetabiliska oljor1,5 mg

2. Orijen Original torrfoder för hundar

Orijen Dog Original

Orijen Dog Original är ett proteinrikt, spannmålsfritt foder som är perfekt för hundar i alla livsstadier. Det här fodret består av 80 % kött och 20 % grönsaker och frukt och ger din hund de näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk och aktiv. Orijen Dog Original är också fri från konstgjorda konserveringsmedel, färgämnen och aromer, vilket gör det till ett naturligt och hälsosamt val för din hund

NäringsinnehållPer 100 g
Kalorier390 kcal
Råprotein38 g
Råfett 18 g
Råaska8 g
Växtråd5 g
Kalcium 1,4 g
Fosfor1,1 g

3. Royal Canin Medium Adult

Royal Canin Medium Adult

Royal Canin Medium Adult är ett av de mest kända märkena för hundar. Det ger alla nödvändiga näringsämnen för din hunds hälsa och tillväxt. Det här fodret är också mycket smakligt och lätt att smälta. Den finns i olika smaker som kyckling, nötkött, lammkött och fisk. Du kan också välja foder beroende på din hunds ålder, vikt och ras.

Royal Canin Medium Adult är ett perfekt foder för alla typer av hundar. Det innehåller alla nödvändiga näringsämnen som krävs för din hunds tillväxt och hälsa.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein25 g
Fett14 g
Växttråd1,5 g
Råaska5,8 g
Omega-30,5 g
DHA0,31 g
Vitamin A1250 IU
Vitamin D380 IU

4. Magnussons Vuxens

Magnussons Vuxens

Magnussons är ett pålitligt namn inom hundmat, och deras formel för vuxna är inget undantag. Detta foder är utformat för att ge alla de näringsämnen som din vuxna hund behöver för att hålla sig frisk och aktiv. Det innehåller högkvalitativa proteiner och fetter samt viktiga vitaminer och mineraler. Och eftersom det är gjort med äkta kött kommer din hund att älska följandeDu kan lita på att din hund får den näring den behöver med Magnussons

Om du letar efter ett bra och näringsrikt torrfoder till din vuxna hund, behöver du inte leta längre än till Magnussons. Deras formel för vuxna innehåller alla de näringsämnen som din hund behöver för att hålla sig frisk och aktiv. Tillverkad med äkta kött,

Vitaminer 
Vitamin A14000 IE
Vitamin D1400 IE
Vitamin E150 IE
Vitamin C, L-askorbinsyra100 IE
Tiamin B110 mg
Riboflavin B212 mg
Pantotensyre B525 mg
Niacin B360 mg
Pyridoxin B66 mg
Folinsyre1 mg
Biotin H0,3 mg
Kobalamin B120,1 mg
Kolin1500 mg
  
Spårämnen 
Järn(II)sulfat, monohydrat467 mg
Koppar(II)sulfat, pentahydrat42 mg
Manganoxid45 mg
Zinkoxid186 mg
Kalciumjodat, vattenfri2,2 mg
Natriumselenit0,31 mg

5. Canine High Prairie

Canine High Prairie

 Canine High Prairie är ett torrfoder som är utmärkt för hundar. Det har många av samma fördelar som Taste of the Wild, men det är ett torrfoder. Det gör det till ett bra alternativ för hundar som behöver lite extra hjälp med matsmältningen eller som är kräsna ätare. Canine High Prairie är också ett bra val för hundar som är aktiva och behöver en proteinrik kost.

Protein32%
Fett18%
Växttråd3%
Råaska9,2%
Vattenhalt10%
Omega 6 fettsyror2,8%
Omega 3 fettsyror0,3%
Vitamin A10 000 IE/kg
Vitamin D3750 IE/kg
Vitamin E150 IE/kg
Taurin0,1%

6. Carrier Regular

Carrier Regular hundfonder

Carrier Regular hundfoder tillverkas i Sverige och är helt spannmålsfritt. Det innebär att det är ett utmärkt val för hundar med allergier eller överkänslighet. Dessutom är Carrier Regular hundfoder mycket lättsmält och ger alla de näringsämnen som din hund behöver för en hälsosam kost.

Den innehåller både Omega 3 och 6  fettsyror, som är viktiga för en frisk päls och hud. Dessutom är fodret rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Alla dessa ingredienser arbetar tillsammans för att ge din hund en komplett och balanserad kost.

Näringsvärde 
Råprotein26%
Råfett & råolja15%
Kolhydrater41%
Växttråd/Fiber2,5%
Vatten9%
Råaska (mineraler)6,5%
Kalcium1,2%
Fosfor1%
Natrium0,35%
Omega 30,29%
Omega 61,84%
FOS0,2%
Rosmarin0,01%

7. Eukanuba Adult Large Breed Chicken

7. Eukanuba Adult Large Breed Chicken

Eukanuba Adult Large Breed Chicken är en budgetprodukt för torrfoder som håller en riktigt bra standard. Det är perfekt för hundar av stora raser som behöver en näringsriktig kost av hög kvalitet. Det här fodret ger alla viktiga näringsämnen som din hund behöver för att hålla sig frisk och aktiv. Det är också mycket prisvärt, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som har en budget.

NäringsinnehållPer 100 g
Råfett29 g
Råprotein19 g
Omega-6 / Omega-32,09 g
Råaska6,9 g
Växttråd2,8 g
Kalcium1,05 g
Fosfor0,85 g
Vitamin A4524,3IU
Vitamin D150,1 IU
Vitamin E25,1 mg
L-karnitin4,8 mg
Kopparsulfatpentahydrat5,8 mg
Kaliumjodid0,42 mg
Järnsulfatmonohydrat776 mg

8. Orginal Torrfoder för hund

Orginal Torrfoder för hund

Det finns många olika typer av hundfoder på marknaden nuförtiden. Med så många alternativ kan det vara svårt att veta vilket som är bäst för din valp. Om du har en aktiv hund vill du försäkra dig om att du ger den ett foder som ger den den energi den behöver för att hålla jämna steg med sin hektiska livsstil. Det är därför vi rekommenderar Orginal torrfoder för hund från Doggy Food. 

Orginal  är formulerat för att ge din aktiva hund den energi de behöver för att hålla jämna steg med sin hektiska livsstil. Det här fodret är framställt av naturliga ingredienser och innehåller färsk kyckling utan onödiga tillsatser. Receptet är väl sammansatt och innehåller en balanserad mängd animaliska proteinkällor, olika kolhydratkällor och mineraler. Extra krispighet i fodret ger ett bra tuggmotstånd och förhindrar tandstensuppbyggnad.

Orginal är inte bara fullmatat med de näringsämnen som din aktiva hund behöver, utan det är också prisvärt. Många premiumhundfoder kan vara ganska dyra, men Orginal erbjuder ett högkvalitativt foder till ett billigt pris.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein 22 g
Fettinnehåll11 g
Kolhydrater52 g
Växttråd2,7 g
Råaska6 g
Kalcium 1,1 g
Fosfor 0,9 g
Vatten 10 g

 

9. Hill’s Science Plan Perfect Weight Large Breed

Hill’s Science Plan Perfect Weight Large Breed

Hill’s Science Plan Perfect Weight Large Breed hundfoder är speciellt framtaget för att hjälpa hundar av stora raser att uppnå och bibehålla sin idealvikt. Receptet är gjort med en unik blandning av ingredienser som hjälper till att minska fettupptagningen och främja en sund ämnesomsättning. Det innehåller också högkvalitativa proteiner och fibrer som hjälper din hund att känna sig mätt och nöjd mellan måltiderna. Dessutom är det berikad med vitaminer, mineraler och antioxidanter för att stödja din hunds allmänna hälsa och välbefinnande. Ge din hund av stora raser den näring de behöver för att nå sin idealvikt med Hill’s Science Plan Perfect Weight Large Breed hundfoder.

Din hund av stor ras kommer att älska smaken av Hill’s Science Plan Perfect Weight Large Breed hundfoder, och du kommer att jag älskar att se dem när de är som bäst. Beställ din påse idag!

NäringsinnehållPer 100 g
Kalorier316 kcal
Protein25,3 g
Fett11,3 g
Växttråd12,1 g
Råaska5,1 g
Kalcium 0,75 g
Fosfor0,61 g
Natrium0,29 g
Kalium0,78 g
Magnesium0,12 g
Vitamin A1002,1 IU
Vitamin C9 mg
Vitamin D376,8 IU
Betakaroten0,15 mg
Vitamin E55 mg
L-karnitin 34,3 mg

9. Maintenance 27/17 Torrfoder för Hund

Maintenance 27/17 är perfekt för alla hundar som vill leva ett hälsosamt och aktivt liv. Fodret är tillverkat med ett recept utan vete, vilket garanterar att din hund får alla näringsämnen som den behöver utan fyllmedel. Och eftersom dom endast använder ingredienser av hög kvalitet kan du vara säker på att din hund får det allra bästa med varje tugga.

Dessutom innehåller deras recept färsk svensk kyckling för att hålla smaken uppe! Kyckling är inte bara en mager proteinkälla som är fullmatad med näringsämnen, utan det är också en favoritsmak bland hundar. Genom att inkludera kyckling i deras recept kan dom säkerställa att din hund kommer att älska varje tugga av sin måltid.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein 27 g
Fettinnehåll15 g
Kolhydrater40 g
Växtråd1,8 g
Råaska6 g
Kalcium 1,2 g
Fosfor1 g
Omega-63,9 g
Omega-30,6 g
Vatten 10 g

Frågor och svar om torrfoder för hundar

Torrfoder är en viktig del för att hålla ditt husdjur friskt och lycklig. Det ger viktiga näringsämnen, hjälper till att hålla tänderna rena och tandköttet friskt och kan användas för att hjälpa till med viktkontrollen. Att ge ditt husdjur torrfoder bidrar också till att minska risken för uppblåsthet, ett potentiellt livshotande tillstånd som kan uppstå när husdjur äter våtfoder.

När det gäller att välja ett bra torrfoder finns det några saker du kan tänka på. Kontrollera först ingrediensförteckningen och se till att den första ingrediensen är ett köttprotein. För det andra ska du leta efter ett foder som är särskilt utformat för din hunds livsfas – valp, vuxen eller senior. För det tredje, välj ett foder som är AAFCO-godkänd. Slutligen kan du be din veterinär om en rekommendation om bra torrfoder och valpfoder. Genom att följa dessa riktlinjer kan du vara säker på att du väljer ett bra torrfoder till din hund.

För att se till att ditt torrfoder förblir färskt och näringsrikt är det viktigt att förvara det på rätt sätt. Det bästa sättet att förvara torrt hundfoder är på en sval och torr plats som inte utsätts för direkt solljus eller riskerar att förorenas av insekter och skadedjur. Vi rekommenderar dock att du rengör och fyller på din hunds skål med nytt foder varje dag. Genom att följa dessa enkla förvaringstips kan du hjälpa din hund att njuta av sina måltider och hålla sig frisk och glad!

Det är i allmänhet säkert att låta blötlagt torrfoder ligga ute i upp till fyra timmar. Vid varmt väder eller om maten lämnas i direkt solljus är det dock bäst att kasta mat som har blötts i mer än två timmar för att förhindra att den förstörs. Dessutom är det viktigt att hålla ett öga på maten så att den inte börja jäsa, eftersom det kan vara farligt för hundar. Om du är osäker är det alltid bäst att vara försiktig och kasta mat som har blötts i mer än fyra timmar.

Det är i allmänhet säkert att låta blötlagt torrfoder Ja, du kan frysa in torr hundmat. Det hjälper till att bevara maten och hålla den fräsch längre. Tänk dock på att ju mer fett det finns i fodret, desto kortare blir hållbarheten, även i frysen. Därför är det viktigt att välja ett livsmedel med lägre fetthalt om du vill frysa in det. Följ dessutom alltid tillverkarens anvisningar när du fryser torr hundmat.ligga ute i upp till fyra timmar. Vid varmt väder eller om maten lämnas i direkt solljus är det dock bäst att kasta mat som har blötts i mer än två timmar för att förhindra att den förstörs. Dessutom är det viktigt att hålla ett öga på maten så att den inte börja jäsa, eftersom det kan vara farligt för hundar. Om du är osäker är det alltid bäst att vara försiktig och kasta mat som har blötts i mer än fyra timmar.

När en påse torrfoder har öppnats är smaken bäst i en månad. Men om påsen förvaras ordentligt i en sval, torr och lufttät behållare förblir smaken god i upp till två månader.

Energifoder för väldigt aktiva hundar

energifoder för väldigt aktiva hundar

Hundar som är mycket aktiva behöver mer energi än vad som finns i vanlig mat. Det är här som energirika livsmedel kommer till stor nytta. Aktiva hundar arbetar nästan varje dag, så de behöver mer energi för att upprätthålla dem. Några exempel på arbetande hundar är draghundar, men det finns även andra exempel

Så hur vet du om din hund behöver energirik mat? Om din hund arbetar mer än vanligt eller deltar i många ansträngande aktiviteter kan det vara en bra idé att byta till en energirik kost. Det vet du genom att observera din hunds beteende; om den verkar trött eller utmattad kan det vara dags att öka kaloriintaget

En annan bra indikator på att din hund behöver energirik mat är viktnedgång. Om din hund har gått ner mycket i vikt nyligen och ser utmärglad ut är detta också ett tecken på att den inte får i sig tillräckligt med kalorier. Utmattning och att inte kunna bygga muskler är också vanliga tecken på otillräckligt kaloriintag hos hundar

Om du tror att din hund kan behöva ändra sin diet kan du prata med din veterinär om att byta till energirikt foder. De kommer att kunna ge dig specifika kostrekommendationer baserade på din hunds individuella behov

Typer av energirika foder för hundar: Olika typer av energirika foder för hundar
Det finns många olika typer av energirikt foder för hundar. Den vanligaste typen är kibble, som är ett torrfoder som har kokats och sedan torkats. Kibble innehåller vanligtvis mer fett och protein än vanligt foder, vilket gör det perfekt för arbetshundar. En annan typ av foder som innehåller mycket kalorier är våtfoder, som har en högre fukthalt än kibble. Våtfoder kan vara på burk eller i påse och innehåller vanligtvis mer kött än kibble. Rå kost blir också alltmer populär bland djurägare; denna kost består av rått kött, ben och organ som inte har kokats eller bearbetats på något sätt. Många djurägare tror att råkost är det hälsosammaste alternativet för hundar, även om det inte finns några vetenskapliga bevis som stöder detta påstående

Högenergikost innehåller vanligtvis mellan 30 och 40 procent mer kalorier än vanlig hundmat. Den extra energinivån kommer från ökade fett- och proteinnivåer; de flesta energirika foder innehåller mellan 20 och 30 % fett och 30 % protein på torrsubstansbasis. Fett är en utmärkt energikälla för hundar eftersom det innehåller dubbelt så många kalorier per gram som protein och kolhydrater. Protein är också viktigt för muskelutveckling och underhåll, så det är viktigt att se till att din arbetshund får i sig tillräckligt med protein i sin kost

Förutom ökade fett- och proteinnivåer innehåller energirika livsmedel ofta också tillsatta vitaminer och mineraler som är viktiga för hundens hälsa. Dessa näringsämnen bidrar till att förbättra pälskvaliteten, upprätthålla muskelmassan, stödja immunfunktionen med mera. När du väljer ett energirikt foder till din hund, se till att välja ett som har formulerats av en veterinär nutritionist för att säkerställa att det uppfyller din hunds specifika behov

Slutsats
Arbetande hundar behöver mer energi än vad som finns i vanligt foder för att kunna hålla dem uppe hela dagen. Livsmedel med hög energi är speciellt framtaget för att ge hundar de extra kalorier de behöver för att hålla sig energiska hela dagen. Om du tror att din hund kan ha nytta av att byta till en energirik kost, prata med din veterinär om vilken typ av foder som är bäst för den.

slutord

 Nu när du har läst vår lista över det bästa torrfodret för hundar vet du att det viktigaste är att kontrollera ingrediensförteckningen och se till att din hund får alla näringsämnen den behöver.

Ett bra torrfoder för hundar ska ha ett så högt djurinnehåll som möjligt och helst vara spannmålsfritt. Det finns en ganska hetsig debatt bland hundägare om spannmål och det är upp till varje hundägare att avgöra vilken ståndpunkt han eller hon har i denna fråga. Vi är inte här för att tala om vad som är rätt och fel när det gäller spannmål. När du väljer hundfoder är det viktigt att du läser ingrediensförteckningen för att bilda dig en uppfattning om ingredienserna.

Ingredienser som du bör undvika i din hunds foder
När du läser ingrediensförteckningen på din hunds foder finns det några saker du bör hålla utkik efter. Först och främst vill du se till att det finns ett högt djurinnehåll. Det innebär att de första ingredienserna bör vara någon form av kött eller fisk. Du vill också se till att det inte finns några fyllmedel eller konstgjorda konserveringsmedel. Fyllmedel används ofta i billigare märken av djurfoder för att fylla på fodret och få det att sträcka sig längre. Konstgjorda konserveringsmedel kan vara skadliga för din hund och används ofta i djurfoder av lägre kvalitet

Hur är det med spannmål?
Som vi nämnde tidigare finns det en hel del debatt som rasar bland hundägare om huruvida spannmål bör ingå i en hunds diet eller inte. Vissa anser att hundar är köttätare och därför bara bör äta kött, medan andra anser att spannmål kan vara hälsosamt för hundar så länge det är av hög kvalitet och lättsmält. I slutändan är det upp till dig att bestämma om du ska utfodra din hund med spannmål eller inte. Om du väljer att utfodra din hund med spannmål, se till att de anges i slutet av ingrediensförteckningen och att det är lättsmält spannmål, som havre eller ris

Slutsats
När du väljer torrfoder till din hund, kom ihåg att alltid kontrollera ingrediensförteckningen! Ett bra torrfoder har ett högt djurinnehåll, inga fyllmedel eller konstgjorda konserveringsmedel, och om du väljer att ge din hund spannmål, se till att de är lättsmälta. Genom att följa dessa enkla tips kan du se till att din lurviga vän får bästa möjliga näring.

källa

 

Anna Johansson
Anna Johansson
Anna Johansson är skribent och innehållsansvarig för djuria.se. Anna är en passionerad skribent och djurälskare som brinner för att dela sin kunskap och kärlek till djurvärlden. Med en stark passion för djur och deras välbefinnande har hon ägnat sig åt att skriva engagerande och informativa artiklar på djuria.se.