Bra valpfoder till din nya valp

Bra valpfoder bör innehålla en balanserad kombination av kött, grönsaker och spannmål. Vi rekommenderar att undvika foder med överdrivet många fyllmedel, eftersom dessa kan vara svåra för valpens mage att hantera.

bra valpfoder

En annan avgörande faktor är att anpassa fodret efter valpens ålder och storlek. Valpar har olika näringsbehov beroende på sin utvecklingsfas, så att välja ett foder som är skräddarsytt för just dessa behov är nyckeln till en sund tillväxt och energinivå.

På Djuria förstår vi vikten av att ge ditt husdjur det bästa, och när det gäller att hitta bra valpfoder är det ingen undantag. Så, när du letar efter det perfekta valet för din lilla fyrfota vän, tveka inte att kontrollera ingredienserna, undvika onödiga fyllmedel och välja ett foder som är skräddarsytt för din valps unika behov. 

10 bästa valpfodret 2023

Att försöka hitta det perfekta fodret till din nya valp kan vara överväldigande. Med så många märken och formler på marknaden är det svårt att veta var man ska börja. För att hjälpa dig att begränsa dina alternativ har vi sammanställt en lista över de 10 bästa märkena för valpfoder för 2023

Bäst i test valpfoder

  1. Royal Canin Medium Puppy torrfoder

  2. Pro Plan Medium Puppy optiDerma salmon

  3. Four friends puppy foder

  4. Hill’s Puppy small & minitorrfoder med kyckling

  5. Specific Puppy Medium Nreed CPD-M

  6. Doggy Professional Extra för hundvalp

  7. Eukanuba Dog puppy junior Small/Medium Lamb & Rice

  8. Eukanuba Dog puppy Large

  9. Specific Food Allergy Management CDD-HY

  10. Taste of the Wild High Prairie Puppy

1. Royal Canin

Skräddarsytt torrfoder för mellanstora valpar upp 12 månaders ålder som främjar starkt immunförsvar, snabb tillväxt och balans i tarmfloran.

Medium Puppy Torrfoder
2. Purina

Balanserat torrfoder på lax för mellanstora valpar som lider av hudirritation, klåda och mjäll.

Medium Puppy OptiDerma Salmon
3. Puppy Foder

Four Friends Dog Puppy är ett torrfoder för alla unga hundvalpar. Med en riklig mängd av omegafettsyror utvecklas valpens hjärna och centrala netvsystem vilket bidrar till hundens intelligens

Puppy Foder

Topp 10 bästa valpfodret, detaljerad lista

1.Royal Canin-Medium Puppy Torrfoder
Medium Puppy Torrfoder

Om du är en ny valpägare kanske du undrar vilken typ av foder som är bäst att ge din pälsbeklädda vän. Även om det finns många märken och typer av valpfoder på marknaden rekommenderar vi Medium Puppy torrfoder. Detta torrfoder för medelstora valpar upp till 12 månaders ålder främjar ett starkt immunförsvar, snabb tillväxt och en balanserad tarmflora. De lättsmälta proteinerna i kombination med probiotika lugnar den känsliga valpmagen, medan kombinationen lägger grunden för en stabil utveckling för din valp. Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna med att utfodra din valp med Medium Puppy torrfoder.

Fördelar: Ett starkt immunförsvar.En av de viktigaste fördelarna med Medium Puppy Dry Dog Food är att det bidrar till att främja ett starkt immunförsvar. Detta är viktigt eftersom ett starkt immunförsvar hjälper din valp att bekämpa sjukdomar och infektioner. Ingredienserna i det här fodret hjälper till att stärka immunförsvaret och håller din valp frisk och glad.

Som du kan se finns det många fördelar med att utfodra din valp med Medium Puppy torrfoder. Om du letar efter ett foder som hjälper till att främja ett starkt immunförsvar, snabb tillväxt och en balanserad tarmflora är detta det perfekta fodret för din valp.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein32 g
Fett20 g
Växttråd1,8 g
Råaska7,7 g
Vitamin A1600 IU
Vitamin D3100 IU
Vitamin E53 mg
2. Purina-Medium Puppy OptiDigest Lamb
Medium Puppy OptiDerma Salmon

Four Friends Dog Puppy Food är tillverkat med ingredienser av hög kvalitet som främjar god hälsa hos valpar. Fodret har ett högt innehåll av protein, vilket är viktigt för en god muskelutveckling. Det innehåller även omega-fettsyror som är viktiga för hjärnans och nervsystemets utveckling. Detta kompletta och balanserade foder erbjuder allt som din valp behöver för en hälsosam tillväxt och utveckling.

 Fördelar:  En sak att notera om Four Friends Dog Puppy Food är att det innehåller spannmål. Även om vissa djurföräldrar föredrar spannmålsfri kost till sina valpar är spannmål inte nödvändigtvis dåligt för hundar. Faktum är att de kan ge viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Men om din valp har en spannmålsallergi eller -känslighet är detta kanske inte rätt foder för den.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein30 g
Fett19 g
Fiber2,4 g
Aska6,5 g
Kalcium1,4 g
Fosfor0,59 g
Vitamin A2000 IU
Vitamin D3200 IU
Vitamin E50 IU
Omega-3 fettsyror0,029 g
Omega-6 fettsyror0,25 g
3. Four Friends-Puppy Foder
Puppy Foder

Om du har en medelstor vuxen hund undrar du kanske vilket foderalternativ som är bäst för honom eller henne. Vi är här för att berätta att skräddarsytt torrfoder för medelstora vuxna hundar i åldern 1-7 år är det bästa alternativet! Den här typen av foder främjar ett starkt immunförsvar, en sund matsmältning och en vacker päls.

Fördelarna med Medium Adult Dry Dog Food

Stark immunförsvar
En av fördelarna med att utfodra din hund med Tailor-made torrfoder är att det bidrar till att främja ett starkt immunförsvar. Detta är viktigt eftersom ett starkt immunförsvar hjälper din hund att bekämpa sjukdomar och sjukdomar. Om nu din hund  blir sjuk kommer ett starkt immunförsvar att hjälpa den att återhämta sig snabbare.

NäringsinnehållPer 100 g
Protein25 g
Fett14 g
Växttråd1,5 g
Råaska5,8 g
Omega-30,5 g
DHA0,31 g
Vitamin A1250 IU
Vitamin D380 IU

 

4. Hill’s Puppy small & minitorrfoder med kyckling
Puppy Small & Mini torrfoder med kyckling

Om du har en hund av liten ras under ett år måste du kolla in Hill’s Science Plan Puppy food! Detta torrfoder är särskilt anpassat till de små hundrasernas utvecklingsbehov. Det högkvalitativa valpfodret ger möjligheter till utveckling av såväl hjärna som ögon genom innehållet av DHA från fiskolja. För att inte tala om att storleken är perfekt för mindre valpar!

Fördelar:  Fördelar med DHA för valpar eller docosahexaensyra, är en typ av omega-3-fettsyra som finns i fiskolja. DHA har visat sig vara fördelaktigt för den kognitiva utvecklingen hos valpar. Faktum är att studier har visat att valpar som fick foder som innehöll DHA hade bättre ögonutveckling och förbättrad hjärnfunktion jämfört med de som inte fick foder som innehöll DHA

Inte bara det, utan DHA har också visat sig vara fördelaktigt för hud- och pälshälsa hos valpar. En frisk päls är en viktig del av din valps allmänna hälsa, så du vill se till att deras kost innehåller näringsämnen som främjar en frisk päls.

 

NäringsinnehållPer 100 g
Kalorier381 kcal
Protein27,2 g
Fett17,7 g
Växttråd1,5 g
Råaska7 g
DHA0,16 g
Kalcium 1,3 g
Fosfor1 g
Natrium0,49 g
Kalium0,78 g
Magnesium0,08 g
Vitamin A1079,1 IU
Vitamin C10,5 mg
Vitamin D375,7 IU
Betakaroten0,15 mg
Vitamin E69 mg
5. Specific Puppy Medium Nreed CPD-M

Många  vet inte detta, men den mat du ger din valp har en stor inverkan på deras hälsa och utveckling. Det är därför  är vi ett så stort fan av Puppy Medium Breed CPD-M. Använder fisk som bas för alla produkter. Anledningen till detta är att det är ett välbalanserat protein som består av exakt den sammansättning av aminosyror som djuret behöver. Fisk innehåller omättade fettsyror som inte bara stöder hjärnans och synens utveckling utan även ett starkt immunförsvar. En av de viktigaste egenskaperna hos Omega-3 är att den inte behöver omvandlas i kroppen och kan ha en omedelbar antiinflammatorisk effekt.

Fördelar: Puppy Medium Breed CPD-M är ett utmärkt val för alla valpägare som vill att deras valp ska växa upp frisk och lycklig! Vi har använt det här fodret till våra egna valpar i flera år och vi har aldrig någonsin haft problem med deras hälsa eller utveckling. Om du letar efter ett prisvärt och bästa valpfoder av hög kvalitet ska du inte leta längre än till Puppy Medium Breed CPD-M!

NäringsinnehållPer 100 g
Omsättbar energi 1616 kJ
Protein (råprotein)25,6 g
Fett (råfett)14,3 g
Kolhydrater (NFE)43,7 g 
Fibrer (råfibrer)1,8 g
Kalcium 0,97 g
Fosfor 0,87 g
Natrium 0,26 g
Omega-3-fettsyror 0,63 g
EPA 0,18 g
DHA 0,2 g
Förhållande n-3:n-61:3
Vatten 8,5 g
6. Doggy Professional Extra för hundvalp
Doggy Professional Extra för hundvalp

Ett foder som hjälper din valp att bygga grunden för ett hälsosamt och aktivt liv, behöver du inte leta längre än till Doggy Professional Extra for Puppies. Det här fodret är särskilt framtaget för valpar och unga hundar, men det passar även för vuxna hundar av alla raser och storlekar. De viktigaste ingredienserna i detta foder är lax och linfrö, som ger omega-3-fettsyror som är viktiga för hudens och pälsens hälsa. Rosenblad och probiotika är också tillsatta i det här fodret för att göra det rikt på C-vitamin och hjälpa till att hålla tarmen och magen i balans. Detta är särskilt viktigt för aktiva valpar som är benägna att få magbesvär.

Fördelar:Det som skiljer Doggy Professional Extra for Puppies från andra ”bästa valpfoder” på marknaden är kombinationen av viktiga ingredienser som bidrar till att främja en hälsosam och aktiv livsstil. Laxen och linfröna i det här fodret ger omega-3-fettsyror, som är viktiga inte bara för hudens och pälsens hälsa utan även för hjärnans utveckling. De tillsatta rosenklöverna och probiotika gör det här fodret rikt på C-vitamin, vilket är viktigt för en växande valps immunförsvar. Och det faktum att det här fodret är lättsmält gör det idealiskt för valpar som är benägna till magbesvär. Alla dessa faktorer tillsammans gör Doggy Professional Extra for Puppies till det bästa fodret för din aktiva valp!

NäringsinnehållPer 100 g
Protein 28 g
Fettinnehåll14 g
Kolhydrater39 g
Växtråd2 g
Råaska7 g
Fosfor1,1 g
Kalcium 1,3 g
Omega-62,6 g
Omega-30,6 g
Vatten 10 g
7. Eukanuba,Grain Free Puppy & Junior Small/Medium
Eukanuba,Grain Free Puppy & Junior Small/Medium

Ett spannmålsfritt valpfoder med låg allergenhalt och som är fullmatat med näringsämnen kan du ge Eukanuba Grain Free PuppyFood ett försök. Detta foder är utformat för att undvika de vanligaste allergenerna och innehåller ingredienser som glutenfri sötpotatis, ärter och fisk. Läs vidare för vår fullständiga recension av detta valpfoder.

Fördelar: Eukanuba Grain Free Puppy Food innehåller gott om omega-3 och omega-6-fettsyror, som är viktiga för en frisk päls och hud. Fodret innehåller även DHA, som är känt för att förbättra valpens kognitiva förmåga under deras snabba hjärnutvecklingsfas. Dessutom innehåller receptet prebiotika FOS och MOS för att stödja en sund matsmältning.

NäringsinnehållPer 100 g
Råfett17 g
Råprotein28,5 g
Omega-6 2,76 g
Omega-30,91 g
Råaska6,9 g
Växttråd2,3 g
Kalcium1,14 g
Fosfor0,85 g
DHA0,4 g
Vitamin A6001,6 IU
Vitamin C6,2 mg
Vitamin D104,5 IU
Vitamin E21,4 mg
B-karoten0,23 mg
8. Eukanuba,Dog Puppy Large
Dog Puppy Large

Eukanuba har just släppt en ny valpfoderformula som är skräddarsydd för att främja hundens hälsa och fysik för en sund tillväxt. Valpmaten är utformad för stora hundraser upp till 12 månader och för valpar av mycket stora raser upp till 14 månader. Alla hundfoder från Eukanuba innehåller ingredienser av hög kvalitet utan konstgjorda färg- och smakämnen och är helt fria från GMO.

Fördelar:Om du letar efter ett foder som främjar din hunds hälsa och fysik för en hälsosam tillväxt, så leta inte längre än till Eukanubas nya formulering av valpfoder. Detta foder är skräddarsytt specifikt för stora hundraser upp till 12 månader och valpar av mycket stora raser upp till 14 månader. Med ingredienser av hög kvalitet och ett engagemang för excellens kan du lita på att Eukanuba ger din valp allt den behöver.

NäringsinnehållPer 100 g
Råfett14,5 g
Råprotein26,5 g
Omega-6 2,9 g
Omega-30,71 g
Råaska5,1 g
Växttråd1,6 g
Kalcium0,85 g
Fosfor0,7 g
Vitamin A4629,3 IU
Vitamin D153,6 IU
Vitamin E25,7 mg
Vitamin C5,8 mg
B-karoten0,51 mg
9. Specific, Food Allergy Management CDD-HY
Specific Food Allergy Management CDD-HY

Ett nytt märke av hundfoder som är särskilt utformat för att minska risken för matreaktioner hos hundar som leder till hudproblem och mag- och tarmproblem.  Fodret är baserat på hydrolyserad lax, som är lätt att smälta för hundar, och ris, som bidrar till att minska risken för allergiska reaktioner.

Fördelar: 
Som vi nämnde tidigare är lax basen för alla produkter på Specific. Detta beror på att lax är en utmärkt proteinkälla som innehåller alla viktiga aminosyror som din hund behöver. Dessutom är lax en bra källa till omättade fettsyror, som är viktiga för hjärnans och synens utveckling samt för ett starkt immunförsvar. Omega-3-fettsyror är särskilt fördelaktiga för hundar, eftersom de har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska hudallergier och andra inflammatoriska tillstånd

NäringsinnehållPer 100 g
Omsättbar energi1401 kJ
Protein (råprotein)18,9 g
Fett (råfett)8 g
Kolhydrater (NFE)53,6 g
Fibrer (råfibrer)4,5 g
Kalcium0,79 g
Fosfor0,66 g
Natrium0,54 g
Omega-3-fettsyror0,09 g
Vatten8,5 g
10. Taste of the Wild, High Prairie Puppy
Taste of the Wild High Prairie Puppy

Är din valp kräsen med sin mat? Eller letar du efter ett foder som ger dem förutsättningar att lyckas när de växer? Taste of the Wild har skapat ett spannmålsfritt foder för valpar med alla de näringsämnen som en växande valp behöver.

Fördelar:Om du letar efter ett spannmålsfritt valpfoder som innehåller allt som din valp behöver för att växa sig stor och stark, är Taste of the Wild Puppy Formula ett utmärkt alternativ! Med ingredienser som rostad bison och rostad hjort, laxolja för omega-3, probiotika för en glad mage och tillsatt DHA har det här fodret allt. Dessutom älskar valparna smaken!

Protein28%
Fett17%
Växttråd5%
Råaska7,9%
Vattenhalt10%
Omega 6 fettsyror2,8%
Omega 3 fettsyror0,3%
DHA0,05%
DL-Metionin2 000 mg/kg
Vitamin A11 500 IE/kg
Vitamin D3865 IE/kg
Vitamin E175 IE/kg
Taurin0,1%

Hälsosamt foder för valpar

Det finns många olika typer av hundmat som du kan ge din valp, men alla är inte lika hälsosamma. Vissa livsmedel kan till och med vara skadliga för din valps hälsa, så det är viktigt att göra din forskning och välja rätt foder för din valp och det bästa valpfodret som finns för just din valp.

När det gäller att hitta det hälsosammaste fodret ska duvälja ett foder som innehåller mycket protein och lite fett för din valp. Valpar behöver mycket protein för att växa och utvecklas ordentligt, så du vill se till att deras mat är full av detta viktiga näringsämne. Fett är också viktigt för valpar, men för mycket fett kan leda till hälsoproblem längre fram. Leta därför efter ett livsmedel som har rätt balans mellan protein och fett.

En annan sak att tänka på när du väljer det hälsosammaste fodret till din valp är ingrediensförteckningen. Undvik foder som innehåller fyllmedel, konstgjorda aromer eller konserveringsmedel. Dessa ingredienser kan vara skadliga för din valps hälsa och kan orsaka magbesvär eller andra problem. Välj i stället ett livsmedel som är tillverkat av naturliga, hela ingredienser.

valpfoder bäst i test

När du väljer valpfoder är det viktigt att ta hänsyn till hundens ålder och ras. Det bästa valpfodret är ett foder som innehåller mycket protein och näringsämnen och som är särskilt anpassat till valpars behov.

Några av de bästa märkena av valpföda är Taste of the Wild, Wellness, Orijen, Blue Buffalo och Royal Canin.

Hur köpar man den bästa valpfodret?

När du tar hem en ny valp är en av de första sakerna du måste göra att köpa rätt mat till den. Valpar har andra näringsbehov än vuxna hundar, så det är viktigt att välja ett foder som är särskilt utformat för valpar.

Det finns många olika typer och märken av valpfoder på marknaden, så det kan vara överväldigande att försöka ta reda på vilken som är bäst för din valp. För att hjälpa dig att fatta rätt beslut har vi sammanställt den här guiden om hur man köper valpmat.

Grunderna för valpfoder:

När du väljer foder till din valp finns det några saker du bör tänka på. För det första behöver valpar de behöver mycket energi, så deras mat bör innehålla mycket kalorier. För det andra är valparnas ben och muskler fortfarande under utveckling, så de behöver ett foder som är rikt på protein och andra näringsämnen för att hjälpa dem att växa.

Slutligen är det viktigt att välja ett foder som är lätt att smälta för din valp. Valpar har känsliga magar, de kan därför inte alltid hantera samma typ av mat som en vuxen hund.

Var är det bästa sättet att förvara valpfoder?

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper valpmat är hur du ska förvara den. Valpmat kan snabbt bli dåligt om det inte förvaras på rätt sätt, så det är viktigt att välja ett förvaringsalternativ som håller valpmaten fräsch och näringsriktig.

Det finns några olika sätt att förvara valpmat på, och det bästa alternativet är följande:

-Kylskåpet: Kylskåpet är ett utmärkt alternativ för förvaring av valpmat, eftersom det håller maten fräsch och sval. Se bara till att förvara maten i en lufttät behållare så att den inte torkar ut.

-Frysen: Om du vill förvara valpmat under en längre tid kan du använda frysen. Se bara till att du packar in maten tätt i en frysförpackning som är säker för frysen.

-Ett svalt och torrt ställe: Ett annat alternativ för att förvara valpmat är ett svalt och torrt ställe. Detta är idealiskt för kortvarig förvaring, men du måste se till att maten ligger i en lufttät behållare så att den inte förstörs.

Skiljer sig valpars näringsbehov hos valpar av små och stora raser?

Generellt sett är näringsbehovet hos hundar av små och stora raser alltså lika stort som hos hundar av stora raser.

En allmän tumregel är att näringsbehovet hos valpar av små raser inte skiljer sig nämnvärt från näringsbehovet hos valpar av stora raser. Det finns dock några viktiga områden där de två grupperna kan skilja sig något åt.

En viktig skillnad ligger i den hastighet i vilken de växer. Små raser tenderar att mogna snabbare än stora raser, och därför kan deras näringsbehov förändras snabbare. En valp av liten ras kan till exempel behöva mer kalorier per kilo kroppsvikt än en valp av stor ras.

En annan skillnad mellan de två grupperna är deras sätt att metabolisera maten. Små raser tenderar att ha högre ämnesomsättning än stora raser, vilket innebär att de förbränner energi snabbare. Detta innebär att de kan behöva mer frekventa måltider eller mindre måltider som är mer energitäta.

Slutligen tenderar valpar av små raser att vara mer aktiva än valpar av stora raser. Detta innebär att de kan behöva något fler kalorier totalt sett för att upprätthålla sina energinivåer.

Frågor och svar om valpfoder

Valpar behöver utfodras oftare än vuxna hundar. De bör få små måltider flera gånger om dagen. Mängden mat beror på valpens storlek, men som en allmän riktlinje behöver valpar ungefär dubbelt så mycket mat per kilo kroppsvikt som en vuxen hund. En valp på 3 kg behöver till exempel cirka 6 koppar mat per dag. Detta bör delas upp på 3-4 måltider. När valpen växer måste mängden mat ökas, men antalet måltider kan minskas. Vuxna hundar behöver bara matas en eller två gånger om

För att göra övergången från valpfoder till vuxenfoder bör du vänta tills din hund har nått full vuxenstorlek. Detta sker vanligtvis mellan 8 och 12 månaders ålder för de flesta raser; det kan dock ske tidigare om det är små eller medelstora hundar som t.ex. taxar (6-9 månader), kastrerade hanar vars tillväxttakt sjunker runt 12-18 månader på grund av deras bristande testosteronbidrag i benutvecklingen under vuxenlivet – och riktigt stora hundar som t.ex. grand danois som behöver ytterligare 24+ månader.

Det finns några saker som gör ett bra valpfoder till ett bra valpfoder eller till det bästa valpfodret. En av de viktigaste sakerna är att fodret har ett högt proteininnehåll.

Detta beror på att valpar behöver mer protein än vuxna hundar för att de ska kunna växa och utvecklas ordentligt. Valpmat bör också vara rikt på antioxidanter, vilket kan hjälpa till att skydda valpar från att utveckla hälsoproblem när de blir äldre.

Artikel om valpfoder 

Du kan börja ge din valp fast mat när den är ungefär 3-4 veckor gammal. I början kommer de bara att kunna äta en liten mängd åt gången, så det är viktigt att börja med en mat som är lätt att smälta. Du kan gradvis öka mängden mat när de blir äldre och börjar äta mer.

När din valp är 3-4 veckor gammal ska du ge den mat fyra gånger om dagen. När de blir äldre kan du minska detta till 3 gånger om dagen, och sedan två gånger om dagen när de är omkring sex månader gamla.

Det finns två huvudtyper av mat som du kan ge din valp: torrfoder och våtfoder. Torrfoder är den vanligaste typen av valpmat och är lätt att förvara och mäta ut. Våtfoder kan vara dyrare, men vissa valpar föredrar det eftersom det ofta är mer smakfullt.

Om du är osäker på vilken typ av foder du ska ge din valp kan du fråga din veterinär om råd. De kommer att kunna rekommendera ett foder baserat på din valps individuella behov.

Det här är bara en grundläggande guide om hur man köper valpmat. För mer detaljerad information kan du tala med din veterinär eller någon annan djurspecialist.

Även om en valp tekniskt sett kan äta rått kött är det inte nödvändigtvis den bästa idén. Rått kött kan innehålla bakterier som kan göra din valp sjuk, och det är viktigt att se till att din valps mat är så ren och hälsosam som möjligt.

Lämna ett svar