Måste man blöta upp torrfoder till valp?

För en valp är det bästa att blötlägga maten. Blötlägg maten i lite varmt vatten låt sen maten stå i cirka 10 minuter, rör sedan runt den och servera den. Att blötlägga maten hjälper till att göra den mjukare och lättare att tugga, samt att göra den mer mättande för valpen.

Detta beror på att valpar ofta får lite ont i munnen när de får tänder och de äter också ganska glupskt. En viktig del av valpens måltidsrutin är att se till att de har en bekväm hundmatskål som är anpassad till deras storlek och behov. Låt valpen äta så mycket den vill och ta sedan bort oätet foder. Valpar äter vanligtvis tre till fyra gånger om dagen, så det är viktigt att portionera ut maten för att upprätthålla en hälsosam vikt och främja optimal tillväxt och energinivåer

Kisskydd för hundar
Amazon Basics Kisskydd för hundar och valpar med läckagesäker snabbtorkande design för potträning
Min favorit

Kan man blötlägga torrfoder till hund?

Ja, du kan blöta torrfoder till hund genom att tillsätta varmt vatten (men inte kokande). Att blöta torrfoder kan ha flera fördelar för din hund.

Att blöta torrfoder kan vara särskilt användbart för valpar och äldre hundar som kan ha svårt att tugga eller har känsliga tänder och tandkött. Det kan också vara fördelaktigt för hundar som har tendens att svälja maten hel.

Kom ihåg att vissa hundar kan föredra torrfoder utan att det blöts upp. Det är en individuell preferens, så det kan vara en bra idé att experimentera och se vad din hund föredrar. Oavsett om du väljer att blöta torrfodret eller inte, se till att alltid tillhandahålla färskt vatten för din hund att dricka.

 

Hundmatskål & hundvattenskål
Hundskål i rostfritt stål, halkfria hundskålar paket med 2, husdjursskål
Min favorit

Varför blötlägga torrfoder för valpar?

Att blötlägga torrfoder för valpar kan ha flera fördelar och är ofta rekommenderat av veterinärer och uppfödare. Här är några anledningar till varför man väljer att blöta torrfoder för valpar:

  1. Vätskeintag: Valpar har en ökad känslighet för uttorkning eftersom deras kroppar är mindre och de har en snabbare ämnesomsättning än vuxna hundar. Genom att blötlägga torrfodret ökar man dess vatteninnehåll och hjälper valpen att få i sig extra vätska. Det är särskilt viktigt under varma väderförhållanden eller om valpen är aktiv och behöver extra hydrering.
  2. Matsmältning: Valpar har fortfarande utvecklande matsmältningssystem och kan vara känsligare än vuxna hundar. Genom att blötlägga torrfodret blir det mjukare och lättare att smälta. Detta kan minska risken för matsmältningsproblem, såsom förstoppning eller diarré, och göra det mer skonsamt för valpens mage.
  3. Tandhälsa: Valpar får sina permanenta tänder när de växer upp. Att blötlägga torrfodret gör det lättare för valparna att tugga och äta maten. Det minskar belastningen på deras känsliga tänder och tandkött och främjar därmed en god tandhälsa.
  4. Aptit: Vissa valpar kan vara kräsna ätare eller ha mindre aptit. Genom att blötlägga torrfodret kan man göra det mer lockande och aptitretande för valpen. Det kan öka chanserna att valpen äter tillräckligt och får i sig den nödvändiga näringen för sin tillväxt och utveckling.

Det är viktigt att notera att inte alla valpar behöver eller föredrar blötlagt torrfoder. Varje valp är individuell, och vissa kan vara mer benägna att äta torrfoder utan blötläggning. Det är alltid bäst att observera valpens beteende och konsultera med veterinären för att ta reda på vilken metod som passar bäst för just din valp.

Hur mycket mat ska man ge en valp?

Doseringstabellen är bara en vägledning! Lär dig att titta på och känna din hunds vikt i stället. Om den är för smal ökar du maten, om det finns tecken på fett minskar du med 50 %. Vissa hundar behöver mer än 30 % över den rekommenderade mängden medan andra bara kan äta hälften för att undvika att bli överviktiga – detta kan vara en av anledningarna till att de generellt sett är friskare: att ha en övervikt påverkar inte bara oss människor utan även våra fyrbenta vänner.

Måste man ge valpfoder till valpar?

Ja, valpfoder är nödvändigt för att se till att din valp växer upp frisk och stark. Om du skaffar en ny valp ska du se till att den får rätt kost från första dagen så att dess utveckling optimeras!

Det är viktigt att veta att valpar har andra näringsbehov än vuxna hundar, så du bör välja ett foder som är speciellt framtaget för valpens alla tillväxtfaser.Tex om valpen har känslig mage behövs specialfoder för det. I början när de går upp i vikt snabbt eller går igenom stora avelscykler kan det vara svårt för dem att orsaka stora problem om deras kost inte är tillräckligt rik på vissa näringsämnen som protein, vilket kommer att leda till problem längre fram också! Rätt sorts valpfoder kan hjälpa din valp med övergången till vuxenfoder. Ett foder av god kvalitet har den perfekta balansen mellan näringsämnen för hundens växande behov. Vi har en list på bra valpfoder här.

Måste man blöta upp torrfoder till valp?
Anna Johansson
Anna Johansson
Anna Johansson är skribent och innehållsansvarig för djuria.se. Anna är en passionerad skribent och djurälskare som brinner för att dela sin kunskap och kärlek till djurvärlden. Med en stark passion för djur och deras välbefinnande har hon ägnat sig åt att skriva engagerande och informativa artiklar på djuria.se.