Måste man blöta upp torrfoder till valp?

För en valp är det bästa att blötlägga maten. Blötlägg maten i lite varmt vatten låt sen maten stå i cirka 10 minuter, rör sedan runt den och servera den.Att blötlägga maten hjälper till att göra den mjukare och lättare att tugga, samt att göra den mer mättande för valpen.

Detta beror på att valpar ofta får lite ont i munnen när de får tänder och de äter också ganska glupskt. Låt valpen äta så mycket den vill och ta sedan bort oätet foder. Valpar äter vanligtvis tre till fyra gånger om dagen

Hur mycket mat ska man ge en valp?

Doseringstabellen är bara en vägledning! Lär dig att titta på och känna din hunds vikt i stället. Om den är för smal ökar du maten, om det finns tecken på fett minskar du med 50 %. Vissa hundar behöver mer än 30 % över den rekommenderade mängden medan andra bara kan äta hälften för att undvika att bli överviktiga – detta kan vara en av anledningarna till att de generellt sett är friskare: att ha en övervikt påverkar inte bara oss människor utan även våra fyrbenta vänner.

Måste man ge valpfoder till valpar?

Ja, valpfoder är nödvändigt för att se till att din valp växer upp frisk och stark. Om du skaffar en ny valp ska du se till att den får rätt kost från första dagen så att dess utveckling optimeras!

Det är viktigt att veta att valpar har andra näringsbehov än vuxna hundar, så du bör välja ett foder som är speciellt framtaget för valpens alla tillväxtfaser.Tex om valpen har känslig mage behövs specialfoder för det. I början när de går upp i vikt snabbt eller går igenom stora avelscykler kan det vara svårt för dem att orsaka stora problem om deras kost inte är tillräckligt rik på vissa näringsämnen som protein, vilket kommer att leda till problem längre fram också! Rätt sorts valpfoder kan hjälpa din valp med övergången till vuxenfoder. Ett foder av god kvalitet har den perfekta balansen mellan näringsämnen för hundens växande behov. Vi har en list på bra valpfoder här.