Vilken hundras är sjukast?

Det finns ett antal hundraser som är mer benägna att drabbas av hälsoproblem och sjukdomar än andra. Några av de mest sjuka raserna är bulldoggen, pomeranianen, chihuahua och Yorkshireterriern. Dessa raser är mer benägna att drabbas av andningsproblem, hudproblem och ledproblem. Andra raser som också är bland de hundar som anses vara sjuka finns Shih Tzu, Pekingeser och Malteser.

En av anledningarna till att dessa raser är mer benägna att drabbas av hälsoproblem är att de är små. Mindre hundar har mindre organ och kortare livslängd än större hundar. De har inte heller lika mycket kroppsfett som skyddar dem de är mer benägna att skadas av kylan och har större risk att skadas.

En annan anledning till att vissa raser är mer benägna att bli sjuka är på grund av hur de är uppfödda. Vissa uppfödare försöker skapa hundar som ser ut på ett visst sätt, utan att ta hänsyn till deras hälsa. Detta kan leda till hälsoproblem längre fram.

Om du funderar på att skaffa dig det är viktigt att du gör din research för att hitta en ras som passar dig. Se till att prata med din veterinär om vilka raser som kan passa bäst för din familj. och kanse välja en hund med mindre sjukdomsproblem.

• Dogue de bordeaux

Dogue de Bordeaux är Sveriges sjukaste hundras

Med ett hälsoindex på endast 31,8 %. är Dogue de Bordeaux benägen att drabbas av ett antal hälsoproblem, bland annat höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi, allergier och ögonproblem. Dogue de Bordeaux är en stor, kraftfull hund som ursprungligen avlades för att jaga storvilt som vildsvin och hjortar. Rasen är också känd som fransk Mastiff eller Bordeaux Mastiff. Dogue de Bordeaux är en populär hundras i Sverige, men tyvärr är den också en av landets sjukaste raser.

Antal unika veterinärbesök/10 000 försäkrad hund

  • Dogue de bordeaux                      2700
  • Alla hundar                                    1300