Bästa Hundförsäkringen

Välj bäst hundförsäkringen – jämför bästa pris och villkor!

Bästa Hundförsäkringen

Letar du efter den bästa hundförsäkringen?

I Sverige finns det cirka 750 000 hundägare och över 1 miljon registrerade hundar. De kära djuren har fått en högre status i familjen och ägare är mer villiga att spendera pengar på veterinärvård. Därför har tillgång till en bra hundförsäkring blivit viktigare och viktigare.

Många försäkringsbolag har otydliga marknadsföringstekniker och det kan vara svårt att faktiskt veta vad du får och vad som egentligen gäller för försäkringen. Här går vi igenom allt du behöver tänka på för att känna dig säker i ditt val av hundförsäkring. Jämför hundförsäkring med vår hjälp

Vi skriver både till dig som är ny hundägare och dig som vill jämföra din nuvarande hundförsäkring för att i ett senare skede byta försäkringsbolag.

Vi har även jämfört hundmat och gjort det enkelt att välja rätt hundmat till er hund.

lassie djurförsäkring
Lassie
5/5
Vårt betyg9.5 poäng av 10
Maxersättning150 000 kr
Självrisk rörlig15 – 25 %
Självrisk fast0 – 3500 kr (365 dagar)
RabattUpp till 250 kr/år
ica djurförsäkringar
ICA Försäkring
5/5
Vårt betyg9.5 poäng av 10
Maxersättning60 000 kr
Självrisk rörlig15 – 25 %
Självrisk fast2000-3000 kr (130 dagar)
RabattICA Bonus

Vad kostar en hundförsäkring i månaden?

Kostnaden för en hundförsäkring kan variera en hel del beroende på vad du har för typ av hund, hur gammal den är och andra faktorer. Försäkringar som endast täcker det grundläggande skador och sjukdomar ligger på runt 160 kr i månaden. Ett cirka pris på en vanlig försäkring är runt 400 kr.vad kostar hundförsäkring

Skulle du däremot vilja ha en försäkring med ett högre ersättningsbelopp kan hundförsäkringen i stället kosta dig uppemot 700–800 kr. En del raser är alltid billigare och andra dyrare. Oavsett vilken försäkring du väljer vinner du på det i längden.

Om din hund skulle råka ut för en olycka kan en vanlig operation kosta mellan 15 000–30 000 kr. Enklare rutinoperationer brukar hamna på 4 000–8 000 kr beroende på omständigheter. Det kan även tillkomma medicin, rehab och andra omkostnader som adderas ovanpå kostnaderna.

 

Är det värt det att skaffa hundförsäkring?

En stor procent av alla hundägare i Sverige som tecknat en försäkring får användning av den någon gång under sitt djurs livstid. Hunden räknas i många fall som en familjemedlem och många anser att även den ska vara försäkrad precis som resten av familjen.

En rapport från Konkurrensverket från 2018 frågade 1 477 djurägare om veterinärbesök. Hela 85 % hade besökt en veterinär en eller flera gånger under de senaste 12 månaderna. Av dessa hade 62 % besökt veterinären mer än en gång.

Vilka djurförsäkringar finns det?

Den “vanliga” grundläggande hundförsäkringen går ofta under namnet Veterinärvårdsförsäkring. Olika bolag kan inkludera olika typer av ersättningar i koppling till den grundläggande försäkringen.vilka djurförsäkringar

Utöver veterinärvårdsförsäkringen finns det en del tilläggsförsäkringar och specialförsäkringar. Dessa kan du teckna för att komplettera din försäkring baserat på din hunds behov.

Tillägg till din hundförsäkring

Beroende på försäkringsbolaget finns det olika tilläggsförsäkringar. Det vanligaste tillägget är livförsäkringen. Andra tillägg är försäkring för hunduppfödare och flockförsäkring. Det finns också specialförsäkringar för t.ex. avel och jakt.

Livförsäkring för hund

livförsäkring hundär precis vad det låter som och påminner mycket om den man tar ut på sina familjemedlemmar eller barn.

Tecknar du en livförsäkring innebär det att du vid hundens bortgång kan få ekonomisk ersättning. Det gäller även om hunden skulle bli stulen eller rymma. Livförsäkringen brukar minska efter en viss ålder och runt 7–8 år slutar den gälla helt.

Försäkring för hunduppfödare

Försäkring för hunduppfödareVäntar du som privatperson valpar eller är det dags för ännu en kull på din kennel? Oavsett vilket alternativ som stämmer in på dig är det dags att teckna en bra försäkring för dig som hunduppfödare.

Den här typen av försäkring kan skilja sig lite från en traditionell hundförsäkring då du bl.a. kan teckna den redan vid födseln av valparna istället för vid 12 veckor. En annan vanlig fördel för den som är hunduppfödare är att du ofta får någon typ av rabatt eller ett lägre pris.

Med en försäkring på din valpkull slipper du också att tänka på dolda fel då det är du som är ersättningsskyldig. Det innebär att om en sjukdom eller skada utvecklats innan valpen har sålts, men inte visar symtom förrän efter leveransen kan du bli ersättningsskyldig. Med en försäkring täcker försäkringsbolaget dessa kostnader.

En majoritet av hundförsäkringsbolagen i Sverige har något de kallar försäkring för hunduppfödare eller försäkring för valpkullar.

Flockförsäkring för hundägare

Det är vanligt att försäkringsbolag har något som kallas en flockförsäkring. Den är till för dig som har huset fullt av hundar. En del bolag kräver minst fyra hundar, andra kan kräva att du måste ha minst tio för att vara berättigad till att teckna försäkringen.

Här försäkrar du alla hundar samtidigt för att slippa teckna varje hund för sig. Det finns ofta ett gemensamt ersättningsbelopp för alla hundar. Beloppet brukar ligga på runt 100 000 kr och innebär att alla kan använda försäkringen.

En viktig sak att tänka på är att självrisken ofta är högre än på den traditionella försäkringen. Det är inte så konstigt eftersom det finns en period där du behöver betala hela den fasta självrisken en gång.

Specialförsäkringar

En del skaffar hund för ett speciellt syfte mer än att bara gosa. Då finns det många specialförsäkringar och dessa är utformade så att de ska täcka olyckor, dolda fel eller händelser som är vanliga inom det området.

Har du en hund som arbetar eller fyller någon uppgift för dig som ägare kan du genom användbarhetsförsäkring även få ersättning om hunden inte längre kan sköta sitt jobb. Det kan till exempel gälla för jakthundar.

Du kan även få ersättning om du tänkt avla din hund genom avelsförsäkringen. Avelsförsäkringen ersätter kostnader i samband med avel men även fertilitetsutredningar och vård av svaga valpar. 

Jämför hundförsäkring – 4 bra saker att tänka på

Jämför hundörsäkringar för olika  försäkringsalternativ för din hund innan du bestämmer dig. Här kommer fyra tips för vad du ska ha i åtanke innan du tecknar en hundförsäkring

1. Jämför priser mellan olika hundförsäkringsbolag

Det är inte ovanligt att priserna hos olika försäkringsbolag skiljer sig rätt mycket åt. Fokusera på vad den fasta och rörliga självrisken är och vad försäkringen täcker. Tänk på att en längre självriskperiod kan innebära att du slipper betala mer självrisk.

2. Tänk på vilken hundras du har
Vilken typ av hundras du äger spelar en stor roll när du väljer din hundförsäkring. Att ha en försäkring som täcker vanliga skador och/eller sjukdomar hos din hund kan vara bra.

Det är exempelvis vanligt att stora hundar får problem med lederna medan mindre hundar kan ha problem med tänderna.

3. Vad ingår i försäkringen?
Alla försäkringsbolag har den grundläggande hundförsäkringen som kallas veterinärvårdsförsäkring. Den täcker oftast veterinärvård vid sjukdom eller skada och i vissa fall dolt fel.

Det finns också försäkringsalternativ som endast täcker olyckor och då får man ingen ersättning för sjukdomar. Vad varje bolag erbjuder varierar. Tänk efter vad du behöver och vill ha i hundförsäkringen innan du fattar ett beslut.

4. Välj ersättningsbelopp
Även här kan det vara bra att ha koll på vilken ras man har då en del raser är dyrare när det kommer till veterinärvård. Ett högt ersättningsbelopp innebär att du kan få ersättning till ett högre belopp om hunden råkar ut för en eller flera olyckor. Jämför hunförsäkring innan du bestämmer dig!

Kostnader för hundförsäkringar

Även med en tecknad hundförsäkring är det viktigt att vara medveten om hur stor självrisk du måste betala om något händer, hur stor ersättning du kan få under ett försäkringsår och hur lång en självriskperiod är.

Veterinärvårdsbelopp – Ersättning vid sjukdom eller olycka

Veterinärvårdsbeloppet är det belopp du kan få ersättning för per försäkringsår om hunden skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. Beloppen som går att välja hos försäkringsbolagen sträcker sig mellan 20 000–120 000 kr.

Är din hund äldre sänks veterinärbeloppet, men det finns alltid ett belopp som försäkringen inte går under. Väljer du ett högre veterinärvårdsbelopp betyder det att du också får en högre försäkringskostnad.

Självrisk – Beloppet du måste betala vid veterinärbesök

Självrisk är det belopp du alltid får betala själv när du besöker veterinären och som försäkringen inte täcker. Självrisken brukar delas in i två delar – en fast del som brukar vara ett fast belopp och en rörlig del som är en viss procent av totalkostnaden hos veterinären.

En lägre självrisk innebär en högre kostnad för försäkringen.

Självriskperiod

Självriskperioden är de dagar där du endast betalar en fast självrisk. Perioden brukar variera mellan 100 dagar och 365 dagar beroende på vilket försäkringsbolag du har.

Har du en självriskperiod på 100 dagar innebär det att du endast behöver betala en fast självrisk även om du besöker en veterinär under denna period.

Exempel på självriskperioder:

Försäkringsrabatt

Det kanske viktigaste att tänka på när det gäller månadspremien är att inte fascineras av alla rabatter. Hundvalpsrabatter finns för många hundförsäkringar och brukar vara på mellan 10–30 %. Rabatten dras oftast direkt på månadskostnaden när du tecknar försäkringen. Det innebär att du inte får veta det riktiga priset som gäller efter det rabatterade året.

Rabatter som alltid gäller är bl.a. uppfödarrabatter, samlingsrabatter och rabatter för dig som är med i en hundklubb.Självrisk – veterinärbesök

Vad bör en hundförsäkring täcka?

Alla försäkringsbolag har olika villkor för både kostnader och vad hundförsäkringen täcker. Nedan följer vissa punkter du vill titta efter när du tecknar en hundförsäkring.

Medicin

Att en hundförsäkring täcker medicin innebär oftast att den ger ersättning på medicin som är receptbelagd eller ordinerad av en veterinär. Det är vanligt att det ingår i försäkringar men kan alternativt läggas till som ett tillägg.

MR och CT-undersökningar

Tre vanliga undersökningar som brukar ingå i en hundförsäkring är MR (magnetresonans)-, CT (datortomografi)-, och Scintigrafiundersökningar. Dessa är vanliga undersökningsmetoder för att ta reda på om hunden har skador eller sjukdomar som inte kan ses på utsidan.

Rehabilitering

Många hundförsäkringar täcker rehabilitering, annars går det som med mycket annat att lägga till som tillägg. En hundförsäkring som täcker rehabilitering ger dig ersättning till följd av en veterinärbehandlad sjukdom, olycka eller att den är förordnad av en veterinär.

Det brukar finnas en begränsning på hur lång rehabiliteringsperioden får vara, vad den får kosta och när den får påbörjas. Tänk på detta om du väljer att inkludera rehabilitering i din hundförsäkring.

Karens

Det är vanligt att hundförsäkringar har en karenstid när du skaffar dem. Karenstiden brukar vara 20 dagar för sjukdomar och upp till 1 år för dolda fel.

Karenstiden slipper du om hunden är yngre än 12 veckor om det finns ett veterinärintyg när försäkringen tecknas. Intyget får dock inte vara äldre än 7 dagar och inte ha några anmärkningar. Karenstiden gäller inte heller för olyckor.

Dolda fel

Ett dolt fel är ett fel eller sjukdom som uppkommit innan du som hundägare köpt din hund. De flesta hundförsäkringar täcker dolda fel men ofta är kravet att hunden ska ha varit försäkrad kontinuerligt från 4 månaders ålder för att täcka dolda fel. Även ett veterinärvårdsintyg ska uppvisas för att se när försäkringen tecknades.

Krav

Vissa försäkringsbolag har specifika krav som gäller enbart hos dem. Det kan handla om årliga hälsokontroller hos veterinär men även specifika tandkontroller för att villkoret som täcker tänderna ska gälla.

Månadspremie
Månadspremien varierar hos de olika hos hundförsäkringsbolagen och inom de olika försäkringarna. Raser med hög skaderisk och raser där veterinärbesök kostar mer brukar ha en högre premie. Du kan själv påverka premien genom att välja en högre fast självrisk.

Livförsäkring

I vissa hundförsäkringar ingår livförsäkring, i andra läggs den till som en tilläggsförsäkring. Livförsäkringen ger ersättning om hunden råkar ut för en olycka eller sjukdom som innebär att hunden måste avlivas.

Det skiljer sig bland olika försäkringsbolag men det är vanligt att försäkringen slutar gälla runt 8 års ålder. Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och vilken ras du har kan den också upphöra vid 12 års ålder.

Ibland ingår en användbarhetsförsäkring i vissa livförsäkringar. Det innebär att du får ersättning om din hund inte kan utföra sitt tänkta arbete (t.ex. en utställningshund eller en avelshund). 

Ålder

För att kunna teckna en veterinärvårdsförsäkring måste din hund enligt de flesta försäkringsbolag vara minst 6 veckor. Det kan skilja sig några veckor mellan försäkringsbolagen men de flesta godkänner att du tecknar försäkring när hunden är en liten valp.

Reservationer

Alla försäkringar har reservationer för olika fel och sjukdomar som inte täcks av försäkringen. Det kan handla om rasspecifika sjukdomar som inte täcks av försäkringsbolagen även om det skulle ha täckts för andra hundraser.

Reservationer är helt enkelt ett undantag för din hund eller hundar när försäkringen inte gäller. Så det är alltid viktigt att läsa på innan man väljer den bästa hundförsäkringen.

hundförsäkring stor hund
Vad är den bästa hundförsäkringen?

Den bästa hundförsäkringen är självklart den som är anpassad efter dig och din hunds behov. Här har vi gått igenom de vanligaste sakerna du vill titta efter i en hundförsäkring och vilka tilläggsförsäkringar som är vanliga. Hos oss hittar du helt enkelt allt du behöver veta inom hundförsäkringar.

Nedan har vi listat den bästa djurförsäkringen för hund överlag samt två andra alternativ som kanske passar din hund och plånbok lite bättre.

1. ManyPets – Topprankad enligt konsumenternas.se

ManyPets grundades 2012 i Storbritannien till följd av ett växande missnöje av allt dyrare och krångligare försäkringar. Deras vision är att djurförsäkringar ska vara enkla, lätta att förstå och helt enkelt vara bättre. ManyPets har över en halv miljon kunder och har det senaste åren legat i topp bland nöjdast försäkringskunder.

Hos ManyPets får du mycket för pengarna. Det inkluderar bl.a.:

  • 15% rabatt under hela perioden vid flera hundar med maxersättning på 140 000 kr
  • Självriskperiod på ett helt försäkringsår
  • En fast självrisk från 0 kr (0–3 500 kr)
  • En rörlig självrisk på 15–25 %
  • Samma veterinärbelopp livet ut

2. Lassie – Ett nytänkande försäkringsbolag

Lassie AB är ett nytänkande försäkringsbolag som lägger fokus på dig och ditt djur. Med deras interaktiva guider och appar slipper du onödiga försäkringsärenden. Lassie har även en Tassfond dit du som djurägare kan ansöka om stöd om du inte har råd med en djurförsäkring.

Hos Lassie får du som kund:

  • Marknadens högsta ersättningsbelopp på 150 000 kr
  • 365 dagar självriskperiod med en rörlig självrisk på 15–25% och en fast självrisk mellan 0–3500 kr
  • Lassie har inga rasspecifika begränsningar
  • Rabatt upp till 25% genom appen

3. Agria djurförsäkringar – Störst i Sverige inom hundförsäkringar

Agria är ett dotterbolag till Länsförsäkringar och är deras specialistföretag för djurförsäkringar.

Hos dem får du tillgång till veterinär och sjukvårdsupplysning dygnet runt. De har även ett Agriakort du kan ansöka om. Med detta kort får du bland annat 300 kr i lägre självrisk, du kan dela upp betalningar och du får en unik reseförsäkring som gäller både för människor och djur.

Med en försäkring hos Agria får du:

  • Medicin och rehab ingår alltid
  • Samma veterinärvårdsbelopp hela livet med en maxersättning på 120 000 kr
  • Förmånliga rabatter första året och 30 % om du försäkrar din valp innan 4 mån
  • En fast självrisk från 1 400–3 250 kr och en rörlig på 15–25 %
Vad är den billigaste hundförsäkringen?

Priset för en hundförsäkring kan variera beroende på åldern på din hund, vad du vill ha inkluderat i försäkringen och även tidigare sjukdomshistoria.

För att ta fram ett prisexempel så har vi tecknat en försäkring till vår exempelhund Frank som är en blandras då dessa mixer har blivit vanligare i Sverige. Försäkringsbeloppet är satt så nära 60 000 kr som det går och den rörliga samt fasta självrisken är om möjligt 25 % respektive 1 500 kr.

Frank är 18 månader gammal vilket innebär att hundvalpsrabatten inte räknas med i priset, han är också registrerad i SSK och kastrerad.

1. Lassie – 241 kr/mån

Lassie är det nyaste tillskottet på den svenska försäkringsmarknaden. Det är uppenbart att de har tänkt igenom försäkringarna och utmanar gamla försäkringsalternativ. Lassie har inga rasspecifika begränsningar och erbjuder dessutom marknadens högsta ersättningsnivå i försäkringen Stor.

Priserna är relativt låga och du får mycket valuta för pengarna. Dessutom kan du få rabatt genom att arbeta förebyggande med din hundens hälsa via deras app. Det här gör Lassie till ett tilltalande alternativ för framför allt unga hundägare. Du kan även lägga till en livförsäkring för 7 kr/mån.

2. Sveland – 303 kr/mån

Du ska inte stirra sig blind på den billigaste hundförsäkringen. Sveland har många försäkringsalternativ där olika sjukdomar och olyckor ingår. Att det finns många olika alternativ innebär att det finns mycket att välja på för dig som hundägare. Försäkrar du din hund innan den blivit 28 månader får du 10 % rabatt det första året.

Hund favorit är deras populäraste hundförsäkring men du får själv lägga till livförsäkring, medicinförsäkring och rehabiliteringsförsäkring om du vill ha det.

3. ManyPets – 371 kr/mån

ManyPets är det försäkringsbolag som omfattar de flesta hinder en hundägare kan stöta på under valpens liv och det speglas också i priset. Men även här får du mycket för pengarna.

Du får en lång självriskperiod, ingen åldersgräns för äldre hundar och du får tillbaka 20 % av din årliga premie vid ett skadefritt år. Livförsäkringen är även här ett försäkringstillägg och inte en standard. Du får även 15 % rabatt när du försäkrar fler än ett djur.

Tre tips för att sänka dina försäkringskostnader!

Ibland blir livet inte som man tänkt sig och man måste dra in på kostnader där det är möjligt. Det gäller även djurförsäkringar. Ofta betalar man mer än vad man kanske borde eller vad som är rimligt för skyddet man får.

Så här kommer tips på hur du kan spara in lite pengar på din försäkring.

1. Höj självrisken!

Höjer du självrisken får du oftast ner kostnaden för premien. Tyvärr får du då betala mer om det väl skulle ske en olycka eller skada, men det sänker din månatliga kostnad.

2. Ta bort tilläggsförsäkringar

Alla behöver inte betala extra för en livförsäkring. Är din hund äldre, eller känner du att det inte längre är ett krav från din sida, så ta bort livförsäkringen eller andra tilläggsförsäkringar som kanske inte längre är relevanta.

3. Ring och prata med försäkringsbolaget

Försäkringsbolag är inte omöjliga. Kanske kan du få en sänkt kostnad om du samlar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag, eller har de just nu några speciella erbjudanden. Ring och prata med bolaget och ta reda på mer information.

Hur byter jag hundförsäkring eller försäkringsbolag?

Innan du byter försäkring eller försäkringsbolag finns det några saker att tänka på. Skulle din hund ha en sjukdomshistoria kan det innebära att det bolag du byter till inte ersätter dig för skador och/eller sjukdomar som uppkommit längre tillbaka i tiden.

Det nya försäkringsbolaget kan införa undantag för sådant som hunden råkat ut för tidigare. Det är därför bäst om du först ansöker om en försäkring hos det nya försäkringsbolaget innan du säger upp ditt nuvarande.

Att tänka på vid byte av hundförsäkring

Innan du byter försäkringsbolag eller hundförsäkring, ta ett ögonblick och gå igenom följande:

När slutar din nuvarande försäkring att gälla?

Det är viktigt att veta när försäkringen upphör för att hunden inte ska gå oförsäkrad under en period – då slipper du glapp i avtalet. En del försäkringar ger dig även förmåner vid längre försäkringstider.

Leta fram information från tidigare försäkringar

Har din hund utsatts för skador eller sjukdomar kommer detta fram när du tecknar ett nytt avtal hos ett nytt försäkringsbolag. Detta dels för att du ska få rätt försäkring och för att försäkringsbolaget ska kunna göra undantag i avtalet.

Ibland kan det innebära att det är bättre och billigare att stanna kvar hos ditt nuvarande försäkringsbolag.

Jämför din nuvarande hundförsäkring med den du vill byta till

Ofta söker många efter den billigaste hundförsäkringen. Men är verkligen priset allt?Jämför din nuvarande hundförsäkring

Även om du skulle hitta någonting billigare betyder inte det att du får ut samma värde och förmåner. Ibland kan det vara bättre att betala lite mer för att få allt det som du och din hund behöver.

Vanliga frågor och svar om att teckna en hundförsäkring
Jag vill köpa en äldre hund, kan jag ta över hundförsäkringen från den tidigare ägaren?

Ja, en köpare kan ta över en redan tecknad hundförsäkring på den hund de funderar på att köpa.

Det är många gånger i regel bättre att göra så för att slippa glapp i avtalen och för att slippa karensdagar samt att djuret slipper nya undantag om du skulle välja en ny djurförsäkring.

Kan jag få en likadan försäkring hos ett annat försäkringsbolag som den jag har idag?

Inte alltid. Eftersom alla försäkringsbolag är olika brukar man inte hitta två exakt likadana försäkringar. I många fall kan du dock hitta något som är mer eller mindre likt den du redan har.

Hos många försäkringsbolag finns det en hel del tilläggsförsäkringar som du kan välja mellan. Visserligen läggs det på en summa på din premie för varje tillval, men det kan vara skönt att veta att du får vad du behöver och vad som passar dig och din hund.

När kan jag byta försäkringsbolag?

Ofta kan du byta försäkringsbolag efter ett år. Försäkringstiden på ett avtal brukar normalt vara ett år från dagen då försäkringen började gälla.

Du får lov att byta försäkringsbolag i samband med den dagen då din hundförsäkring löper ut. Viktigt att tänka på är att du tecknar en ny försäkring innan du avslutar den gamla för att undvika glapp mellan avtalen. Detta är för att du inte ska riskera att vara oförsäkrad eller få ett avbrott som kan påverka omfattningen.

Kan jag byta hundförsäkring för en äldre hund?

Det kan vara svårt att byta hundförsäkring när din hund är över en viss ålder. Även äldre hundar kan ha sin hälsa kvar genom de sista åren, men det finns tyvärr saker att tänka på när det kommer till försäkringar. Exempelvis:

  • Om du har tecknat en livförsäkring börjar den sakta trappas av och slutar ofta upphöra helt vid en bestämd ålder. Åldern kan variera beroende på rasen.
  • Det finns försäkringar där självrisken ändras när din hund åldras.
  • Veterinärvårdsförsäkringen slutar inte att gälla bara för att din hund åldras.
  • Vissa försäkringsbolag låter dig inte teckna avtal om hunden fyllt 7 år.
När är det inte lämpligt att byta försäkring?

Ibland är det inte idealt att byta försäkring eftersom det kan bli dyrare i längden då tidigare sjukdomar och skador kanske inte täcks av den nya försäkringen. Om något av följande stämmer på dig och din hund så rekommenderar vi att du behåller din nuvarande försäkring:

  • Du har en hund som är äldre än 7 år.
  • Hunden har återkommande sjukdomar eller problem – exempelvis allergier eller hudproblem.
  • Hunden har skadat sig eller blivit sjuk precis innan den nya försäkringen ska börja gälla
  • Hunden har en kronisk sjukdom som din tidigare försäkring ersätter.
Gäller min hundförsäkring utomlands?

I regel gäller den hundförsäkringar endast i Sverige och/eller i EU. Men det beror också lite på vilket försäkringsbolag du har. Dubbelkolla alltid med ditt försäkringbolag innan du reser med din hund.

ICA har en hundförsäkring som gäller i alla EU-länder inklusive Schweiz och Norge i 365 dagar räknat från den dag du reser från Sverige. Reser du mycket har Svedea även en speciell reseförsäkring som du kan lägga till. Det är dock en tilläggsförsäkring till deras vanliga hundförsäkring.

Hundförsäkringsbolag har i överlag samma regler på vad som gäller. Det skiljer sig dock lite i hur länge du kan vara utomlands. Det kan variera från 45 dagar upp till ett år beroende på försäkringsbolaget. Kolla också alltid med landet du ska åka till om vad som gäller för din hund, men även reglerna för återkomst till Sverige.

Låt oss sammanfatta hundförsäkringar!

Tanken bakom en hundförsäkring är inte att lura vanliga människor på pengar utan att ge dig som hundägare en trygghet ifall någonting oväntat skulle ske.

Tänk på allt du egentligen får för den lilla summan du betalar i månaden. Du får allt från ersättning vid olyckor och sjukdomar till i vissa fall även mediciner. Saker som utan en försäkring hade kostat dig flera tusentals kronor. Det är väl din hund värd?

Teckna försäkring så tidigt som möjligt

Det allra bästa du kan göra för din nya valp är att försäkra den så fort som möjligt. De flesta försäkringsbolag tillåter att du tecknar en försäkring från att valpen har blivit 6 veckor. Gör du detta så fort som möjligt är din nya familjemedlem försäkrad mot både dolda fel samt för veterinärvårdskostnader. Flera sådana kostnader kan uppstå i takt med att valpen växer och upptäcker nya saker.

Valpar är nyfikna precis som barn och var tredje valp behöver uppsöka en veterinär under sina första 6 månader. Några av de vanligaste orsakerna till att en valp behöver veterinärvård är öroninflammationer, diarré och kräkningar. Dessa är även saker man inte alltid kan förhindra själv som djurägare. Därför kan det vara extra bra att du har rätt hundförsäkring.

I takt med att hunden växer, växer även behovet av att få utlopp för energi och mycket lek kan även det leda till skador. Skador som frakturer och inflammationer i rivsår kan lätt få kostnaderna att skena iväg. Sjukdomar kan också uppstå vid alla stadier i livet.

Ersättning och självrisk

Ersättningsbeloppet som en hundförsäkring ligger på kan du i många fall välja själv. Det brukar ligga på mellan 30 000–120 000 kr. Detta belopp täcker kostnader som besök och behandlingar hos legitimerad veterinär och ersättningsbeloppet gäller bara per försäkringsår. Det innebär att du t.ex. bara kan få ut 30 000 kr under det året om det är ditt maximala ersättningsbelopp.

Som med alla andra försäkringar får du betala en fast självrisk och en rörlig del. Båda delarna går ofta att välja själv. Väljer du en högre självrisk blir månadskostnaden mindre. Den rörliga delen brukar ligga på 15–25 % av den totala veterinärvårdskostnaden.

Räknexempel:

  • En totalkostnad på 20 000 kr med en fast självrisk på 1 500 kr och en rörlig på 20%
  • 20 000 (totalkostnad) – 1 500 (fast självrisk) – 4 000 (rörlig självrisk) = 14 500 kr
  • Du betalar då 5 500 kr i självrisk och får 14 500 kr i ersättning

Typer av hundförsäkringar

Förutom grundförsäkringen som även kallas veterinärvårdsförsäkring kan du välja att lägga till tilläggsförsäkringar mot en mindre månadskostnad. Vad som erbjuds varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag. De vanligaste tillvalen som erbjuds är livförsäkring, avelsförsäkring och tillval för medicin.

Hundar är fantastiska djur och förtjänar världen. Med en riktigt bra försäkring som passar just dig och din hund är ni skyddade mot oväntade händelser och ekonomiska bakslag.

familj med hund
hund försäkring
hund som står
hundvalpar försäkring